GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliko će poskupjeti struja za građane od 1. travnja

Evo koliko će poskupjeti struja za građane od 1. travnja
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2022 / 12:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je nove cjenike za električnu energiju koji će biti u primjeni od 1. travnja, a struja će ipak glavnini poskupjeti više od onoga što je najavio premijer Plenković sredinom veljače.

Poskupljenje će zahvatiti većinu od 1,43 milijuna kućanstava koliko ih je u zemlji bilo prošle godine, jer HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi, piše portal Energetika-net. Naime, Vlada je sredinom veljače donijela mjere za utjecaj na cijenama energije, prema kojima ostaje PDV na električnu energiju 13%, a premijer Plenković je objavio da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6%. Bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio bi 23%, jer je cijena električne energije na burzama u godini dana učetverostručena.

Međutim, objavljeni cjenici HEP-a sugeriraju da će poskupljenje većini građana, koji imaju dvotarifna brojila u svojim domovima, prema kalkulacijama biti i veće od očekivanoga.

„Rast cijene struje od 9,6% je vjerojatno u prezentaciji korišten kao određeni mix raznih potrošača, ali on se ne odnosi na sve potrošače kategorije 'kućanstvo'. Kad se primjene tarifne stavke koje je objavila HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, kućanstva će kod tog opskrbljivača od 1. travnja dobiti više račune za 8% za jedno tarifnim brojilom (TM plavi, kojih u Hrvatskoj ima oko 31%), dok će dvotarifni (TM bijeli) dobiti 11% veće račune. Za konačni saznanje da li će troškovi još i više rasti, ovisi o odluci HEP-a, da li će započeti s naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi za jedno tarifne (plave) bi rasli 11%, a za dvotarifne (bijeli), 14%. Što se pak tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosječan rast biti 14%, a ako se počne naplaćivati solidarna naknada, onda rast ide na 17%. Ove kalkulacije uključuju i PDV“, kaže Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač.

Inače, solidarnu naknadu od 3 lp/kWh, koja služi za vaučere za socijalne kategorije kupaca, HEP već godinama ne naplaćuje, ali ostali tržišni opskrbljivači je naplaćuju.

E.on, GEN-I, HEP Opskrba

Poslali smo upit HEP-u za pojašnjenja poskupljenja, koji ćemo objaviti čim ga dobijemo. HEP Opskrba je svojim kupcima napisala da mogu do sredine mjeseca istupiti iz tržišne usluge. Također, cijene je već povećao i GEN-I, koji ima zanemariv broj maloprodajnih kupaca u Hrvatskoj, koji je građanima struju poskupio za 17%. Novi cjenik slovenskog GEN-I-ja stupio je na snagu 1. ožujka, i to u dijelu koji se odnosi na energiju, te će rezultirati povećanjem troška za približno 13%, no pošto od 1. travnja stupa i odluka HERA o povećanju 'mrežarine', tako da će troškovi kućanstvima kod GEN-I od 1. travnja 2022. porasti za ukupno 17%.

E-on, drugi tržišni opskrbljivač, još nije najavio nikakvu promjenu, a treba znati da ga propisi obvezuju da promjenu cijene kupcu kategorije kućanstvo mora najaviti 30 dana prije dana stupanja na snagu nove cijene, no iako propis kaže jedno, postoji i interna uputa HERA-e da se promjena kupcima mora najaviti u roku od 45 dana. E.On na svom webu cijene nije mijenjao od 1. travnja 2020. i nije poznato da li planira povećavati cijenu.

Prosinački rast mrežarine

Negativan utjecaj na cijenu električne energije daje povećanje mrežarina u distribuciji i prijenosu električne energije, jer mrežarina čini čak 25% cijene u krajnjem računu, dok su ostale stavke cijena energije, PDV i naknada za OIE, te solidarna naknada. To povećanje je u prosincu izglasala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), o čemu smo jedini izvijestili. U HERI su tada rekli da će se prosječna naknada za korištenje mreže za krajnje kupce iz kategorije poduzetništvo na niskom naponu na godišnjoj razini povećati za 4,0%, a za krajnje kupce iz kategorije kućanstvo za 8,1%, odnosno da će se prosječni mjesečni troškovi za naknadu za korištenje mreže za krajnje kupce iz kategorije poduzetništvo na niskom naponu povećati za 24,63 kn, dok će se navedeni troškovi za krajnje kupce iz kategorije kućanstvo povećati za 6,47 kn mjesečno.

HEP ODS računa da će na povećanju mrežarine ostvariti 122 mil. kn godišnje. Naime, opskrbljivači su prema zakonu dužni kupce o promjeni cijene obavještavati barem mjesec dana od primjene novih cijena pa je HEP Opskrba za HEP-i kupcima već odaslala obavijesti, dok je HEP obavijest o promjeni cijena objavio na svom webu. „HEP je za kućanstva izjednačio cijene u univerzalnoj i u tržišnoj usluzi, tako da možemo reći da tržišta električne energije za kućanstvo u Hrvatskoj više i nema, pogotovo što su i dva preostala tržišna opskrbljivač skuplja od univerzalne usluge. No, nije ni ovo najcrnji scenarij, jer u Europi je puno opskrbljivača već otišlo u likvidaciju jer se nisu mogli nositi s neočekivanom promjenom uvjeta poslovanja, uglavnom kao posljedice rasta cijene energije“, kaže Kurtović za naš portal.

Inače, jučer smo objavili kakve su cijene struje i plina bile u veljači u 33 europske metropole, prema kojima je Zagreb još uvijek na europskom začelju.

Tagovi: struja, električna energija, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE