GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto bi 11. srpnja mogao biti kritičan za europsku opskrbu plinom

Evo zašto bi 11. srpnja mogao biti kritičan za europsku opskrbu plinom
SJEVERNI TOK 1
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 20:46
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LONDON - Plinovod Sjeverni tok 1 koji vodi iz Rusije prema Njemačkoj od 11. srpnju će biti zatvoren zbog radova na održavanju koji bi trebali potrajati 10 dana, ali u britanskom Daily Telegraphu su ocijenili kako je to značajan trenutak u eskalirajućoj krizi koja se zbiva na europskom energetskom tržištu.

Naime, opskrba energijom postaje sve teža pa europski dužnosnici pripremaju planove za nepredviđene situacije. Gledano iz britanskog ugla, moguće je da se priprema i borba oko energenata, a ključno pitanje je hoće li oni nastaviti slobodno kolati između povezanih tržišta EU-a i Britanije, ili će suradnja prestati, prenosi Jutarnji list.

Četiri mjeseca od početak rata u Ukrajini, nekoć nezamisliva prijetnja mogućeg potpunog isključenja opskrbe plinom iz Rusije, u Europi se uzima ozbiljno u obzir. Uostalom, zadnjih je tjedana Moskva isključila europske kupce plina koji su odbili plaćati u rubljima, a 40-postotno smanjenje opskrbe kroz Sjeverni tok 1 obrazložila je nedostatkom opreme.

Najavljeno zatvaranje plinovoda radi održavanja moglo bi poslužiti kao izgovor za daljnje rezove i produbljavanje energetske krize koja je već utjecala na rekordan rast računa u kućanstvima i prijeti mogućim zatvaranjem industrijskih postrojenja. Promatrači se plaše da bi to mogao biti test trgovinskih i političkih veza koje su do sada održavale slobodan protok energenata iz Berlina u London.

"Različite europske zemlje će u različitoj mjeri biti izložene eventualnim prekidima", kaže za Daily Telegraph Simone Tagliapietra, viša suradnica s bruxelleskog think-tanka Bruegel. "Pitanje je kako možemo osigurati da, suočene s izvanrednom situacijom, vlade ne počnu zatvarati svoja energetska tržišta", dodaje. Ocjenjuje kako bi to bio veliki problem fragmentacije koji bi vodio ekonomskoj i političkoj fragmentaciji.

"Moramo biti vrlo oprezni: podijeli i vladaj je oduvijek bila ultimativna strategija Rusije u Europi i ne smijemo pasti u tu zamku", naglašava Simone Tagliapietra.

Godinama su veze između energetskih tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i Europe bile produbljivane, a strujom i plinom stalno se trguje kroz gustu mrežu plinovoda i kablova. Energenti se usmjeravaju po tržišno uvjetovanim cijenama, pri čemu je UK povijesno neto uvoznik struje iz Europe, a Njemačka obično šalje plin uvezen iz Rusije. Poteškoće koje su se zbivale prošle zime poremetile su normalne tokove pa je UK izvozila struju u EU zbog nedostatne opskrbe iz Francuske.

Istraživači u Aurora Energy očekuju da će se na tržištu dogoditi daljnji potresi zaustavi li Rusija dotok plina, pa bi i Italija i Nizozemska vjerojatno slale plin u Njemačku.

"Njemačka bi koristila višak LNG kapaciteta koje ima Nizozemska", kaže Gaetano Garfi, viši analitičar u Aurori.

Već sada su cijene narasle zbog natjecanja uslijed smanjene ponude, a industrijske se potrošače poziva da smanje potrošnju, pa ostaje rizik daljih tržišnih disrupcija zbog državnih intervencija. Čelnici zemalja, podsjeća britanski dnevnik, pozvali su na jedinstvo. Tako je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck prošlog mjeseca poručio da će kriza s opskrbom u jednoj zemlji voditi ekonomskoj krizi u drugoj, pa stoga svi ovise o solidarnosti.

Daily Telegraph piše da je UK manje izložen ruskom prekidu isporuke plina, jer ga obično direktno uvozi manje od 4 posto, ali tangira ga "odbijanac" iz Europe. Također, zbog Brexita UK više nije zaštićen pravilima solidarnosti koja vladaju u EU.

Tagovi: Sjeverni tok 1, plin, ruski plin, Njemačka, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
NE Krško od ponedjeljka u remontu
REMONT
NE Krško od ponedjeljka u remontu
KRŠKO - U ponedjeljak, na kraju 33. gorivnog ciklusa, u Nuklearnoj elektrani Krško (Nek) počinje prvi redoviti remont otkako joj je lani produljen radni vijek. Remont, u kojem će se, među ostalim, provjeravati utjecaj starenja na komponente, a zajedno s troškovima goriva koštati oko 100 milijuna eura, trebao bi trajati do 1. svibnja.
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE