GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Exxon upozorio na rizike u Kazahstanu

Exxon upozorio na rizike u Kazahstanu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 08:38
Autor: SEEbiz
HOUSTON - Exxon Mobil Corp (XOM.N) u srijedu je u podnošenju vrijednosnih papira upozorio na potencijalne rizike za svoje naftne operacije u Kazahstanu, koje su prošle godine donijele 2,5 milijardi dolara zarade.

Prijetnje izvozu nafte Kazahstana u središtu su pozornosti otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu prije godinu dana ovog tjedna. Exxon i Chevron glavni su vlasnici proizvodnje nafte u srednjoazijskoj zemlji i povezanog izvoznog naftovoda.

Kazahstan dijeli granicu od 4750 milja (7644 km) s Rusijom i njegova izvozna nafta uglavnom putuje preko linije Kaspijskog naftovodnog konzorcija (CPC) kroz Rusiju i slijeće na ruski crnomorski izvozni terminal.

Svako zatvaranje CPC naftovoda ili terminala zatvorilo bi više od 1% globalne opskrbe naftom i koštalo proizvođače milijardi dolara izgubljenog prihoda.

Exxon je rekao da je njegov udio u kazahstanskim naftnim poljima prošle godine proizvodio 246.000 barela nafte i plina dnevno. Ta je nafta donijela zaradu nakon oporezivanja od oko 2,5 milijardi dolara, stoji u podnesku.

Exxon bi "mogao doživjeti gubitak novčanih tokova neizvjesnog trajanja iz svojih operacija u Kazahstanu", stoji u podnesku, ako izvoz nafte kroz CPC naftovod bude "poremećen, ograničen, privremeno obustavljen".

Američka naftna kompanija posjeduje 25% udjela u zajedničkom ulaganju za proizvodnju nafte Tengizchevroil (TCO) pod vodstvom Chevrona, koje kontrolira naftna polja Tengiz i Korolev u Kazahstanu, te 16,8% radnog udjela u polju Kashagan.

Chevron proizvodi oko 380.000 bpd, ili više od 12% ukupne proizvodnje iz Kazahstana. Tvrtka ima za cilj povećati ukupnu proizvodnju za 40% na najvećem kazahstanskom polju Tengiz, na oko 1 milijun bpd.

Prošlog mjeseca, šef financija Chevrona Pierre Breber rekao je da je njegova proizvodnja u Kazahstanu 2022. u prosjeku izgubila manje od 10.000 barela dnevno zbog privremenih prekida.

Tagovi: Exxon Mobil, Chevron, Kazahstan, Darren Woods, Wall Street, naftno tržište, nafta, cijene nafte
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE