GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Federacija BiH namjerava sudjelovati u LNG projektu Alexandroupolis

Federacija BiH namjerava sudjelovati u LNG projektu Alexandroupolis
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 07:14
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Federacija Bosne i Hercegovine je izrazila interes za projekt plutajućeg skladišta regasifikacijske jedinice (FSRU) Alexandroupolis za LNG kako bi se povećala sigurnost opskrbe.

Akutna energetska kriza koja pogađa Europu dovela je do preispitivanja mnogih politika koje su se prije smatrale mrtvima. Na primjer, mnoge zemlje, poput Njemačke, ponovno uvode ugljen u svoju mješavinu električne energije kako bi smanjile potrošnju prirodnog plina i sačuvale ga za sljedeću zimu. Nadalje, novi projekti plinske infrastrukture ponovno su u prvim redovima javnih rasprava.

Nedavni razvoj događaja također je doveo do novih rasprava na Balkanu o energetskoj sigurnosti, alternativnim opskrbama plinom i novim rutama i izvorima plina, bilo kroz cjevovode ili ukapljeni prirodni plin (LNG).

Jedan takav primjer je Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), kojoj je cilj diverzificirati svoju opskrbu energijom. Treba napomenuti da je prema Gazpromu, jedinom dobavljaču tog entiteta, njegov izvoz plina u Bosnu i Hercegovinu porastao za 55,5% na godišnjem nivou od početka 2022. godine.

Ruska strana tvrdi da isporuka plina kroz plinovod Turski tok neće prestati. Unatoč tome, lokalna vlast je priznala da su ovo neizvjesna vremena i da treba biti spremna na svaki ishod kada je u pitanju prirodni plin.
Prema izvorima energypress.gr iz Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH, sada postoji interes za sudjelovanje u izgradnji LNG terminala u Grčkoj. Ministar Nermin Džindić želi istražiti sve moguće alternative kako bi FBiH osigurala opskrbu plinom. Stoga je zadužio Energoinvest da istraži izglede sudjelovanja u izgradnji FSRU Alexandroupolis u Grčkoj, a rezultati relevantnih istraživanja o toj mogućnosti i mogućnostima projekta se očekuju uskoro, izvještava Balkan Energy News.
Treba napomenuti da je Sjeverna Makedonija već izrazila interes za sudjelovanje u projektu preko državnih poduzeća ESM i NER, dok bugarski Bulgartransgaz već sudjeluje.
Cilj novog terminala s godišnjim kapacitetom od 5,5 milijardi kubičnih metara je osigurati potpuno novi izvor prirodnog plina za regiju Balkana korištenjem nove infrastrukture, poput IGB interkonektora, plinovoda koji povezuje Grčku i Bugarsku. IGB bi trebao doći na mrežu sljedećeg mjeseca, dok Greek Gastrade već planira drugi FSRU u istom području.
U maju je održana svečanost pokretanja radova Alexandroupolis LNG-a, na kojoj su čelnici Grčke, Bugarske, Srbije i Sjeverne Makedonije izrazili uvjerenje u projekt i istaknuli njegove prednosti za regiju.
Nadalje, nastavljaju se razgovori između Grčke i Sjeverne Makedonije o novom plinovodu. Očekuje se da će se test tržišta održati krajem juna kako bi se procijenio nivo interesa tržišnih igrača. Kapacitet naftovoda planiran je na 1,5 milijardi kubika s mogućnošću povećanja na tri milijarde.
Posljednje, ali ne manje važno, FBiH je ponovno izrazila interes za Jonsko-jadranski plinovod (IAP), koji će, ako bude završen, biti povezan s Transjadranskim plinovodom (TAP) i Južnim koridorom. Druga opcija koju razmatra FBiH je nabavka prirodnog plina s LNG terminala Krk u Hrvatskoj kroz izgradnju novog spojnog plinovoda.

Ranije ovog mjeseca ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić rekao je da se razgovara o alternativnim pravcima opskrbe plinom jer se zemlja u potpunosti oslanja na plin iz Turskog toka. Do kraja ovog mjeseca očekuje se povratna informacija Energoinvesta o najboljim mogućim rješenjima.

Osim Alexandroupolis LNG-a i dugoročnijeg IAP projekta, ministarstvo ispituje i mogućnost korištenja naftnog terminala u Pločama u Hrvatskoj za LNG.

Tagovi: Federacija BiH, LNG terminal, Alexandroupolis, Gazprom, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE