GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FIA testira prvo ekološki prihvatljivo biogorivo za Formulu 1

FIA testira prvo ekološki prihvatljivo biogorivo za Formulu 1
BIOGORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / Bug.hr
PARIZ - Svjetska automobilistička federacija FIA još je prije više od godine dana prihvatila dugoročnu strategiju prema kojoj bi Formula 1, kao najpoznatije automobilističko natjecanje u svijetu, trebala postati predvodnik ekološke održivosti u sportu.

Ovaj ambiciozni plan kaže da bi kroz naredno desetljeće, a najkasnije do 2030. godine, velika ekološka inicijativa obuhvatila kako bolide Formule 1 i aktivnosti na samoj trkaćoj stazi, tako i sve ostale operacije timova poput transporta i razvoja tehnologije.

U konačnici cijela operacija F1 postala bi potpuno ugljično neutralna već sljedeće sezone, a do 2030. godine funkcionirala bi s nultim neto emisijama štetnih plinova.

Jedan od koraka u tom smjeru načinjen je ovoga tjedna, netom nakon završetka ovogodišnje sezone. FIA je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1, Ferrariju, Hondi, Mercedesu i Renaultu, na testiranje dostavila prve bačve ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide. Ovakvo gorivo, ili neka njegova kasnija inačica, trebalo bi se uvesti u utrkivanje i tako značajno smanjiti ugljični otisak cijelog sporta.

Ovo gorivo razvijeno je na zahtjev FIA-e i u skladu je s njihovim strogim propisima, te je 100% održivo. Proizvođači motora trebali bi ga evaluirati i početi se prilagođavati na novu formulaciju goriva. Detalji oko sastava biogoriva nisu objavljeni, no FIA tvrdi kako je ono izrađeno isključivo rafiniranjem biološkog otpada. Nakon ovog testa očekuje se da i drugi proizvođači predlože svoja biogoriva, a Formula 1 bi već do 2026. trebala biti pogonjena upravo takvim, ekološkim, spojevima.

Promjena će započeti već sljedeće sezone, kada će se od timova tražiti da u svojim gorivima, kojima napajaju turbo-hibridne V6 motore, koriste najmanje 10% biogoriva. Ista će biti dozvoljena i u drugim FIA-inim trkaćim klasama (primjerice u European Truck Racing Championshipu).

Tagovi: ekološko biogorivo, biogorivo, formula 1, Međunarodna automobilistička federacija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE