GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Energetski plan EK naglašava veliku važnost Hrvatske

Filipović: Energetski plan EK naglašava veliku važnost Hrvatske
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 19:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Operator sustava skladišta plina, tvrtka Podzemno skladište plina d. o. o. predstavila je u srijedu projekt izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, vrijedan 500 milijuna kuna, koji bi trebao biti gotov do 2027. godine.

Projekt izgradnje drugoga hrvatskog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju, uz skladište Okoli, odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Hrvatske.

Voditelj Projekta izgradnje PSP-a Laslo Farkaš Višontai rekao je da su u tijeku radovi na izgradnji proizvodnih instalacija, čiji je završetak predviđen za prvi kvartal 2023. godine. Isto tako, kazao je da se početak primarne - probne eksploatacije plina iz ležišta Grubišno Polje planira u drugom kvartalu 2023.

Istaknuo je i da su radovi na izgradnji budućeg podzemnog skladišta plina Grubišno Polje počeli u veljači ove godine, te da bi, potvrde li proizvodni podaci mogućnost formiranja podzemnog skladišta, ono moglo biti operabilno najranije 2027. godine.

Očekivani radni volumen skladišta plina, koje će biti spojeno na transportni sustav, bio bi oko 117 milijuna prostornih metara. Kapacitet plinskog ležišta u Grubišnom polju, na dubini od oko 800 metara, iznosi oko 200 milijuna prostornih metara.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da Vlada iznimno mnogo računa vodi o sigurnosti opskrbe energentima. Istaknuo je i da današnja objava plana Europske komisije "Re power EU" pozicionira Hrvatsku kao rješenje s izazovima s kojima se Europa susreće.

U tom se planu, naglasio je, EK pozicionira na način da se treba proširiti kapacitete LNG terminala na Krku i pojačati (proširiti) dobavne plinske pravce prema Sloveniji i Mađarskoj. Pritom bi se, neslužbeno, kapacitet LNG-a mogao povećati na šest milijardi prostornih metara).

Filipović je kazao da Hrvatska planira iskoristiti tu potporu EK.

"Učinit ćemo sve da se na novoj energetskoj karti Europe pozicioniramo kao važan faktor", naglasio je Filipović.


Dodao je i da će Podzemno skladište plina Okoli biti popunjeno 90 posto do početka ogrjevne sezone.

Hrvatska, istaknuo je, 57 posto potreba za plinom zadovoljava preko LNG-a, 21 posto čini vlastita proizvodnja, a ostalo će se dobaviti putem punjenja plina u skladišta.

Tagovi: Podzemno skladište plina d. o. o., skladište Okoli, Davor Filipović, plin
PROČITAJ I OVO
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
BIZARNE PORUKE
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
ZAGREB - Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 112 dolara budući da je strah od recesije nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u nadjačala zabrinutost za opskrbu zbog smanjene proizvodnje u Libiji.
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
ZAMRZAVANJE
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
PARIZ - Francuska vlada objavila je da će zamrznuti cijene plina za kućanstva do kraja godine, protegnuvši limit na novu sezonu grijanja.
Njemačka razmatra eksproprijaciju dijela Sjevernog toka 2
PLINOVOD
Njemačka razmatra eksproprijaciju dijela Sjevernog toka 2
BERLIN - Njemačko ministarstvo gospodarstva razmatra eksproprijaciju dijela plinovoda Sjeverni tok 2 u većinskom ruskom vlasništvu za potrebe transporta plina iz terminala na Baltičkom moru, izvijestio je u petak časopis Der Spiegel.
MOL ograničio prodaju goriva na crpkama na 50 litara dnevno
OGRANIČENJA
MOL ograničio prodaju goriva na crpkama na 50 litara dnevno
BUDIMPEŠTA - Mađarska energetska grupacija MOL od danas je ograničila prodaju goriva maloprodajnim kupcima na 50 litara dnevno na svojim benzinskim postajama u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE