GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje

Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
STABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2023 / 17:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će 900 milijuna eura HEP-u biti dovoljno za neometano poslovanje, da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, a osvrnuo se i na medijske napade na njega, ustvrdivši da postoje određene interesne skupine kojima ne odgovara što rade on i Ministarstvo.

Filipović se nakon sjednice Vlade osvrnuo na današnje Vladine odluke vezane uz pokretanje dokapitalizacije HEP-a u vrijednosti od 900 milijuna eura te u sklopu toga i odobrenja dioničarskog zajma toj državnoj kompaniji od 400 milijuna eura, kazavši je da će se taj zajam dati na na način da se u prvoj tranši, po potpisivanju ugovora, uplati 265 milijuna eura, a u drugoj 135 milijuna eura do srpnja.

To se sve radi kako bi hrvatski građani imali višestruko nižu cijenu električne energije od drugih unutar EU te kako bi HEP nastavio neometano poslovati, izjavio je Filipović, istaknuvši i da je donesena odluka da se HEP-u prolongira otplata kredita koji je uzeo prošle godine. Radi se o 400 milijuna eura za punjenje podzemnog skladišta plina u Okoli i 600 milijuna eura kako bi mogao kontinuirano nabavljati sve energente koji su potrebni za neometano funkcioniranje domaćeg gospodarstva.

Upitan u kakvom je stanju HEP i koliki su njegovi gubitci, ministar je poručio da to treba pitati Upravu kompanije. Njegovo ministarstvo još nije dobilo podatke o poslovanju HEP-a u prošloj godini, a obveza predaje financijskih izvještaja je nakon ožujka, tako da nisu 'izašli' iz zakonskog roka.

Na pitanje hoće li novac kojim Vlada namjerava ići u dokapitalizaciju biti dovoljan da se pokriju barem dosadašnji troškovi, jer po nekim neslužbenim informacijama gubitak HEP-a premašuje milijardu eura, odgovorio je da se on ne bi oslanjao na neslužbene informacije. Istaknuo je i da je prijedlog za zajam od 400 milijuna eura i ukupna dokapitalizacija do 900 milijuna eura došao od strane HEP-a te je ponovio da će to biti dovoljno za neometano poslovanje HEP-a u budućem razdoblju.

Tagovi: Davor Filipović, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
PLANOVI
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
TOKYO - Japanska svemirska agencija JAXA u suradnji s više istraživačkih grupa na Sveučilištu Kyoto, 2025. godine planira izvesti prvi bežični prijenos sunčeve energije iz svemira na Zemlju pomoću mikrovalova.
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara budući da su strahovanja od negativnog utjecaja viših kamatnih stopa na potražnju zasjenila načelni dogovor u SAD-u o podizanju limita državnog duga.
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BAGERI
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je ugovor sa danskom kompanijom FLSmidth za kupovinu tehnološke licence za pet novih rotornih bagera. Licenca je vredna tri miliona evra.
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se špekulira da bi skupina OPEC+ mogla dodatno smanjiti proizvodnju, s obzirom da se usporava rast zapadnih gospodarstava.
Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente
ENERGENTI
Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente
LJUBLJANA - Krajem mjeseca je smanjeno razdoblje u kojem je porez na dodanu vrijednost (PDV) na opskrbu električnom energijom, prirodnim plinom, ogrjevnim drvima i grijanjem za sve korisnike smanjen s 22 posto na 9,5 posto. Riječ je o jednoj od antidevalvacijskih mjera, ali za sada nema informacija o njenom mogućem produženju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE