GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Janaf može zadovoljiti sve mađarske potrebe za naftom

Filipović: Janaf može zadovoljiti sve mađarske potrebe za naftom
KAPACITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 19:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u utorak da je s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártóm razgovarao o sigurnosti opskrbe energentima u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu te da kapaciteti Janafa od 11,4 milijuna tona mogu u potpunosti zadovoljiti mađarske potrebe.

"Hrvatska je tu kako bi osigurala opskrbu naftom Mađarsku, ali i druge zemlje EU", rekao je Filipović u izjavi za novinare nakon sastanka, naglasivši da će Hrvatska biti dobar susjed Mađarskoj što se tiče opskrbe energentima, posebno naftom, u sljedećem razdoblju.

Ponovio je kako se konceptom REPowerEU plana predviđaju brojne investicije u energetsku infrastrukturu, što Hrvatska planira iskoristiti prvenstveno u proširenje kapaciteta LNG-a, jačanje postojeće mreže plinovoda Plinacra i kapaciteta Janafa kako bi se pozicionirala kao važan faktor na energetskoj karti Europe. Dodao je kako je Hrvatska spremna biti partner Mađarskoj kada se radi o opskrbi energentima, kao i drugim europskim zemljama.

Kazao je da se postojeći kapaciteti Janafa ni približno ne koriste u potpunosti, navevši podatak da je ove godine prema Mađarskoj "otišlo nešto više od 500 tisuća tona nafte".

Podsjetimo, čelnici država članica EU-a postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, a Mađarska će moći alternativno nabavljati naftu preko Hrvatske u slučaju problema s naftovodom Družba.

Premijer Andrej Plenković objasnio je na sastanku čelnika EU-a da Janaf može povećati kapacitet za trideset posto u roku od 20 do 30 dana i to uz ulaganja od samo osam milijuna eura. Rekao je i da Janaf godišnje prevozi 11,4 milijuna tona sirove nafte godišnje, a s povećanjem od 30 posto kapacitet bi narastao na više od 15 milijuna tona i tako bi se Mađarska i Slovačka mogle normalno opskrbljivati.

U vezi otkupa dionica Ine čeka se pravorijek arbitražnog postupka

Upitan hoće li Hrvatska iskoristiti situaciju mađarske ovisnosti o Janafu oko pregovora o otkupu dionica Ine od Mola, Filipović je danas podsjetio da je pokrenut arbitražni postupak pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom te da hrvatska strana čeka pravorijek toga postupka kako bi odlučila što napraviti.

Kajem 2021., naime, Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poduzme aktivnosti radi podnošenja revizije pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom, a protiv arbitražnog pravorijeka koji je 23. prosinca 2016. donio Arbitražni sud osnovan prema pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Takva odluka donesena je nastavno na presudu Vrhovnog suda RH bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu i aktualnom predsjedniku te izvršnom direktoru mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju. S obzirom na te pravne okolnosti, Vlada je tada odlučila zastati s otkupom dionica Ine.

Vezano uz sutrašnji istek vladine odluke o trošarinama na cijene goriva, odnosno upitan hoće li Vlada produžiti njezinu primjenu, Filipović je istaknuo da će Vlada i dalje voditi brigu o građanima Hrvatske te da kontinuirano prati situaciju.

"Ako procijenimo da za tim ima potrebe, bit ćemo uz naše sugrađane kao što smo to bili i do sada", rekao je Filipović, dodavši da će javnost o svemu biti pravovremeno obaviještena.

Na pitanje zašto je poništen natječaj za potporu novoosnovanih poduzeća vrijedan 141,7 milijuna kuna, naglasio je da je, slušajući poduzetnike i poslovnu zajednicu, odlučio poništiti natječaj i rekonfigurirati ga kako bi glavni kriterij za odabir projekata bila kvaliteta i sadržaj projekta, a ne to koliko se brzio netko prijavi na natječaj.

Foto: Matija Habljak, Pixsell

Tagovi: Davor Filipović, Peter Szijjarto, Mađarska, Janaf
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE