GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović o Oršuliću: Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije

Filipović o Oršuliću: Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2023 / 20:15
Autor: SEEbiz

MARIJA BISTRICA - Ministar gospodarstva Davor Filipović u Dnevniku N1 komentirao je izbor Vice Oršulića kao v.d. predsjednika Uprave HEP-a, ali i još neke aktualne teme, kao što je nedavni incident na zagrebačkom Jakuševcu.

Vice Oršulić dosad je obnašao dužnost direktora u HEP Proizvodnji u proizvodnom području Split. Oršulić je i član Uprave HEP-a, a sada će kao vršitelj dužnosti naslijediti Franu Barbarića. Na pitanje kad bi trebala biti sjednica Nadzornog odbora i formalno imenovanje Oršulića, Davor Filipović je rekao:

“Sutra je sjednica Nadzornog odbora u 12 sati i tad će biti provedena odluka Vlade.”

Vice Oršulić izabran je kao vršitelj dužnosti na šest mjeseci, a na pitanje imaju li već u vidu trajno rješenje Filipović odgovara: “Dobio je povjerenje Vlade, a na njemu je da u narednom razdoblju opravda to povjerenje, da pokaže što može i zna.”

Komentirajući komentare oporbe da samo jedan HDZ-ovac mijenja drugog za N1 teleciziju istaknuo je da je to uobičajena retorika oporbe:

“Kad govorimo o onome što oporba radi, to nema učinak na živote naših građana. Kad pogledate energetsku krizu, upravo zbog HEP-a naši su građani imali drugu najnižu cijenu u Europi. Oporba osim promašenih teza ne čini ništa da hrvatsko gospodarstvo raste. A ono sad ima najveći rast u cijeloj EU. Standard građana polako ide prema gore, radimo konkretne stvari. Imamo situaciju da inflacija usporava, sve je to posljedica onoga što Vlada radi, a oporba ne radi ništa osim praznih priča.”

O dosadašnjoj suradnji s Vicom Oršulićem Filipović je rekao da bi bilo jasno što misle o njemu da ga nisu predložili.

“On je prijedlog Ministarstva gospodarstva koji je Vlada prihvatila, na njemu je da iskoristi priliku. Od Oršulića kao i od drugih predsjednika Uprava očekujem da ispunjavaju zadaće i provode politike koje Vlada zada. Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije.”

Frane Barbarić ostaje u HEP-u, a na pitanje kakva je njegova budućnost, ministar objašnjava da on svoju poziciju ima prema Ugovoru o radu, a što se tiče ostalog, “treba se voditi načelom nevinosti i vidjeti što će institucije reći”.

Što se tiče njegove budućnosti u HDZ-u, Filipović otkriva da će stranačka tijela u narednim danima donijeti odluku o tome.”

Prokomentirao je i kako Vlada namjerava pomoći Gradu Zagrebu nakon odrona na Jakuševcu. Podsjetio je na posjet premijera Andreja Plenkovića Varaždinu gdje je najavio rješenje problema koji muči građane već 18 godina – Bale. “Sa 29 milijuna eura ćemo riješiti taj problem. Pomažemo svim hrvatskim gradovima pa ćemo pomoći i Zagrebu. Znamo da se Zagreb našao u velikom problemu, pomoći ćemo im”, rekao je.

Na pitanje kad se može očekivati termin sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, napomenuo je u nekoliko navrata da od Zagreba još nisu dobili nijedan dokument vezan uz nove projekte i izgradnju novog centra za gospodarenje otpadom.

“S Tomaševićem sam se sastao samo na temu otpada četiri puta u godinu dana. Sljedeći sastanak će biti kad u Ministarstvo dostavi studiju oko izgradnje centra za gospodarenje otpadom i općenito neke papire koji se tiču Jakuševca. Od Grada Zagreba sad nismo dobili ništa”, rekao je i dodao:

“Svi smo više očekivali u kontekstu gospodarenja otpadom od gradske vlasti, no malo se toga dogodilo. Nadam se da neće doći do katastrofičnih situacija.”

Ilija Radić je pitao ministra je li gradski HDZ za gradnju centra u Resniku, za što su prije nekoliko godina i glasali pozitivno u Gradskoj skupštini. “Lokaciju bilo kojeg centra za gospodarenje otpadom određuje jedinica lokalne samouprave. Zagreb odlučuje o tome i to nema nikakve veze s Vladom. Ne pamtim da smo mi podržali tako nešto. Borili smo se protiv kompostane u Brezovici, u takvim raspravama nisam sudjelovao.”

No, jesu li kao Vlada suglasni? “Na Gradu je da predloži, a mi kao Ministarstvo gledamo utjecaj na okoliš i dajemo stručnu podršku. 11 centara za gospodarenje otpadom je u planu u Hrvatskoj. Tri rade, četvrti počinje raditi krajem godine, kod ostalih imamo dovršene postupke javne nabave. Samo od Zagreba nismo vidjeli još nijedan papir što se tiče gospodarenja otpadom i izgradnje centra. Činimo sve da se svi planirani centri realiziraju. Volio bih vidjeti tu studiju o kojoj pričaju.”

Na koncu je poslao poruku građanima Resnika koji prosvjeduju: “Poručio bih im da pozovu gradonačelnika da dođe među njih i da prezentira što misli raditi, a volio bih da se to prezentira i Ministarstvu jer još ništa nismo vidjeli.”

Tagovi: filipović, oršulić, hep, barbarić
PROČITAJ I OVO
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
NAJAVE
Katar najavljuje povećanje proizvodnje ukapljenog plina
DOHA - Katar će povećati proizvodnju prirodnog plina unatoč velikom padu cijena na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, računajući na dugoročni rast potražnje u Europi i Aziji.
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada odlučila: Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
U Sloveniji poskupljuje gorivo
GORIVO
U Sloveniji poskupljuje gorivo
LJUBLJANA - Regulirane cijene naftnih derivata u ponoć će u Sloveniji rasti uz nepromijenjene trošarine.
Slovenija: Proizvodnja električne energije u godini veća 17%
RAST
Slovenija: Proizvodnja električne energije u godini veća 17%
LJUBLJANA - Neto proizvodnja električne energije u siječnju je dosegla 1354 gigavat sata (GWh) i bila je dva posto viša nego lani u prosincu, a 17 posto više nego lani u siječnju.
Bičakčić: BiH gubi energetsku moć, mora uvoziti struju
POGORŠANJE
Bičakčić: BiH gubi energetsku moć, mora uvoziti struju
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina gubi moć u izvozu električne energije u čemu je bila lider među zemljama regije i po svemu sudeći već ove godine biće primorana da uvozi znatne količine struje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE