GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF

Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF
KRŠKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 16:31
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Fond za financiranje razgradnje NEK-a u ponedjeljak je izvijestio da su u tijeku istraživački radovi na planiranoj lokaciji za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na području Čerkezovca, na Trgovskoj gori, a putem e-oglasnika javne nabave je objavio da bi studiju potresne aktivnosti trebao raditi zagrebački PMF.

Naime, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško (NEK) je 10. svibnja ove godine u elektroničkom oglasniku javne nabave (e-oglasnik) objavio javni poziv za usluge izrade studije potresne opasnosti na lokaciji skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) u Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO) te usluga postavljanja i održavanja mreže seizmografa i akcelerografa oko lokacije Čerkezovac. Procijenjena vrijednost usluge izrade studije potresne opasnosti i postavljanja i održavanja seizmografa i akcelerografa je 1,8 milijuna kuna (bez PDV-a).

Na taj su se poziv ponude zaprimale do 7. lipnja, a pristigle su dvije ponude - zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), čija je ponuda vrijedna 1,6 milijuna kuna bez PDV-a (s PDV-om dva milijuna kuna) te ponuda češke tvrtke Seismik, vrijedna 1,7 milijuna kuna bez PDV-a (2,1 milijun kuna s PDV-om).

Fond je krajem prošlog tjedna u e-oglasniku objavio zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, prema kojemu je prihvaćena ponuda zagrebačkog PMF-a, dok je ponuda češkog Seismika odbijena kao nepravilna, jer ponuditelj "nije dostavio jamstvo za ozbiljnost ponude do krajnjeg roka za dostavu ponuda".

PMF je, prema zapisniku, "dostavio valjanu ponudu koja u potpunosti zadovoljava uvjete za odabir iz dokumentacije o javnoj nabavi i koja je prema kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude ocijenjena najpovoljnijom" pa je i predloženo da se njega izabere za izradu studije potresne aktivnosti.

Inače, prema natječjanoj dokumentaciji, projekt predviđa uspostavljanje i održavanje lokalne mreže od tri seizmografa i dva akcelerografa u lokalnom području oko lokacije Centra za zbrinjavanje RAO. Kako je prva postaja postavljena u studenom 2020. godine na lokaciji Čerkezovac, usluga se odnosi na postavljanje još dvije postaje sa seizmografima i najmanje jednog akcelerografa i/ili premještanje postojećih uređaja na pogodnu lokaciju, napominje se u tehničkim specifikacijama.


Analiza potresne opasnosti, kako je predviđeno, uz ostalo mora uključiti detaljnu analizu lokalne seizmičnosti, uključivo podatke za 2020. i preliminarne podatke o petrinjskoj seriji potresa, analizu izračunatih mehanizama rasjedanja potresa, reevaluaciju parametara potresne opasnosti na osnovnoj stijeni za lokaciju skladišta NSRAO, uključivši prikupljene podatke o seizmičnosti do kraja 2020. godine.

Također, u studiji se trebaju definirati realistični deterministički scenariji potresa (najmanje tri scenarija u skladu sa seizmotektonskom studijom), a analiza mora uključivati i generiranje sintetičke akcelerografe za najmanje tri realistična potresna scenarija koji se mogu primjereno skalirati te koristiti pri projektiranju objekata.

Inače, Fond za financiranje razgradnje NEK-a je krajem siječnja ove godine objavio da bivša vojarna Čerkezovac, na Trgovskoj gori, nije u zoni nominiranih aktivnih rasjeda, a u potresu krajem 2020. godine svi su objekti na Čerkezovcu ostali potpuno neoštećeni.

U tijeku istraživački radovi; objavljen natječaj za razminiranje lokacije

Fond je danas objavio i da su u tijeku istraživački radovi na lokaciji Centra u osnivanju, za koje su putem javnog natječaja odabrani Geotehnički studio, Geodetski fakultet i Rudarsko-geološko naftni fakultet.

Oni su u siječnju ove godine započeli istraživačke radove na planiranoj lokaciji Centra za zbrinjavanje RAO na području Čerkezovca, a osnovna je svrha tih istraživanja stjecanje uvida u geološki sastav i građu terena predmetne lokacije. "Rezultati istraživanja omogućit će vrednovanje i karakterizaciju predmetne lokacije za smještaj Centra, projektiranje građevina za skladištenje radioaktivnog otpada i potrebnih infrastrukturnih objekata te podatke potrebne za provedbu procjene utjecaja zahvata na okoliš", navodi se u objavi Fonda.

Ujedno su izvijestili da je do sada obavljen dio radova, koji uključuje geodetska istraživanja; terensko rekognosciranje i inženjersko geološka te hidrogeološka istraživanja.

Pritom objašnjavaju da je za potrebe geodetskih istraživanja analizirana Hrvatska osnovna karta (HOK) u mjerilu 1:5000 (ispitano je devet listova HOK-a), za potrebe terenske izmjere izrađeno šest karata, uspostavljen geoinformacijski sustav svih podloga i definirani kartografski standardi koji će se koristiti kroz daljnje istraživačke radove.

Ciljanim terenskim pregledom (rekognisciranje) obuhvaćeno je područje radijusa tri kilometra oko lokacije Centra te provedeno istraživanje vodozemaca i gmazova, odnosno kartiranje herpetofaune. Pri prvom obilasku proveden je preliminarni pregled terena, te su utvrđene najbolje lokacije za istraživanja. Tijekom drugog izlaska zabilježeno je ukupno 10 vrsta iz skupine vodozemaca i gmazova, te više vrsta ptica (ornitofauna).

Uz ostalo iznose i kako je iz postojećih geoloških istraživanja napravljena karta paleoreljefa, potrebna za izradu modela terena, koja će biti ažurirana nakon pregleda terena i istraživačkih bušenja.

Za potrebe hidrogeoloških istraživanja, istraženo je prošireno područje (19 kvadratnih kilometara), registrirani su aktivni izvori te su odabrane lokacije na kojima će se mjeriti protok vode. Odabrane lokacije su usklađene s lokacijama na kojima se provodi uzorkovanje vode i potočnog sedimenta za definiranje nultog stanja radioaktivnosti, a sve kako bi se dobila što cjelovitija slika pojedinih slivnih područja, navodi se u objavi Fonda.

Fond je započeo i postupak javne nabave za razminiranje lokacije Centra. Naime, u e-oglasniku je danas objavljen postupak javne nabave za uslugu razminiranja lokacije Centra za potrebe istraživanja i mjerenja.

Procijenjena vrijednost tog posla je 600 tisuća kuna, a rok za dostavu ponuda je 12. srpnja 2021. godine (u 9,00 sati).

Inače, Hrvatska je 2018. donijela Nacionalni program zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kojim je kao lokacija određen vojni kompleks Čerkezovac.

Krajem ožujka 2020. Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško je od tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu dobio prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor, gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Tagovi: Fond za financiranje razgradnje NEK-a, NE Krško, Čerkezovac, nuklearni otpad
PROČITAJ I OVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
GORIVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
MOSKVA - Ruska vlada razmatra uvođenje privremenih ograničenja izvoza goriva, radi stabilizacije domaćeg tržišta, izjavio je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
U PLUSU
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 19,97 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE