GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF

Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF
KRŠKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 16:31
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Fond za financiranje razgradnje NEK-a u ponedjeljak je izvijestio da su u tijeku istraživački radovi na planiranoj lokaciji za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na području Čerkezovca, na Trgovskoj gori, a putem e-oglasnika javne nabave je objavio da bi studiju potresne aktivnosti trebao raditi zagrebački PMF.

Naime, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško (NEK) je 10. svibnja ove godine u elektroničkom oglasniku javne nabave (e-oglasnik) objavio javni poziv za usluge izrade studije potresne opasnosti na lokaciji skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) u Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO) te usluga postavljanja i održavanja mreže seizmografa i akcelerografa oko lokacije Čerkezovac. Procijenjena vrijednost usluge izrade studije potresne opasnosti i postavljanja i održavanja seizmografa i akcelerografa je 1,8 milijuna kuna (bez PDV-a).

Na taj su se poziv ponude zaprimale do 7. lipnja, a pristigle su dvije ponude - zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), čija je ponuda vrijedna 1,6 milijuna kuna bez PDV-a (s PDV-om dva milijuna kuna) te ponuda češke tvrtke Seismik, vrijedna 1,7 milijuna kuna bez PDV-a (2,1 milijun kuna s PDV-om).

Fond je krajem prošlog tjedna u e-oglasniku objavio zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, prema kojemu je prihvaćena ponuda zagrebačkog PMF-a, dok je ponuda češkog Seismika odbijena kao nepravilna, jer ponuditelj "nije dostavio jamstvo za ozbiljnost ponude do krajnjeg roka za dostavu ponuda".

PMF je, prema zapisniku, "dostavio valjanu ponudu koja u potpunosti zadovoljava uvjete za odabir iz dokumentacije o javnoj nabavi i koja je prema kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude ocijenjena najpovoljnijom" pa je i predloženo da se njega izabere za izradu studije potresne aktivnosti.

Inače, prema natječjanoj dokumentaciji, projekt predviđa uspostavljanje i održavanje lokalne mreže od tri seizmografa i dva akcelerografa u lokalnom području oko lokacije Centra za zbrinjavanje RAO. Kako je prva postaja postavljena u studenom 2020. godine na lokaciji Čerkezovac, usluga se odnosi na postavljanje još dvije postaje sa seizmografima i najmanje jednog akcelerografa i/ili premještanje postojećih uređaja na pogodnu lokaciju, napominje se u tehničkim specifikacijama.


Analiza potresne opasnosti, kako je predviđeno, uz ostalo mora uključiti detaljnu analizu lokalne seizmičnosti, uključivo podatke za 2020. i preliminarne podatke o petrinjskoj seriji potresa, analizu izračunatih mehanizama rasjedanja potresa, reevaluaciju parametara potresne opasnosti na osnovnoj stijeni za lokaciju skladišta NSRAO, uključivši prikupljene podatke o seizmičnosti do kraja 2020. godine.

Također, u studiji se trebaju definirati realistični deterministički scenariji potresa (najmanje tri scenarija u skladu sa seizmotektonskom studijom), a analiza mora uključivati i generiranje sintetičke akcelerografe za najmanje tri realistična potresna scenarija koji se mogu primjereno skalirati te koristiti pri projektiranju objekata.

Inače, Fond za financiranje razgradnje NEK-a je krajem siječnja ove godine objavio da bivša vojarna Čerkezovac, na Trgovskoj gori, nije u zoni nominiranih aktivnih rasjeda, a u potresu krajem 2020. godine svi su objekti na Čerkezovcu ostali potpuno neoštećeni.

U tijeku istraživački radovi; objavljen natječaj za razminiranje lokacije

Fond je danas objavio i da su u tijeku istraživački radovi na lokaciji Centra u osnivanju, za koje su putem javnog natječaja odabrani Geotehnički studio, Geodetski fakultet i Rudarsko-geološko naftni fakultet.

Oni su u siječnju ove godine započeli istraživačke radove na planiranoj lokaciji Centra za zbrinjavanje RAO na području Čerkezovca, a osnovna je svrha tih istraživanja stjecanje uvida u geološki sastav i građu terena predmetne lokacije. "Rezultati istraživanja omogućit će vrednovanje i karakterizaciju predmetne lokacije za smještaj Centra, projektiranje građevina za skladištenje radioaktivnog otpada i potrebnih infrastrukturnih objekata te podatke potrebne za provedbu procjene utjecaja zahvata na okoliš", navodi se u objavi Fonda.

Ujedno su izvijestili da je do sada obavljen dio radova, koji uključuje geodetska istraživanja; terensko rekognosciranje i inženjersko geološka te hidrogeološka istraživanja.

Pritom objašnjavaju da je za potrebe geodetskih istraživanja analizirana Hrvatska osnovna karta (HOK) u mjerilu 1:5000 (ispitano je devet listova HOK-a), za potrebe terenske izmjere izrađeno šest karata, uspostavljen geoinformacijski sustav svih podloga i definirani kartografski standardi koji će se koristiti kroz daljnje istraživačke radove.

Ciljanim terenskim pregledom (rekognisciranje) obuhvaćeno je područje radijusa tri kilometra oko lokacije Centra te provedeno istraživanje vodozemaca i gmazova, odnosno kartiranje herpetofaune. Pri prvom obilasku proveden je preliminarni pregled terena, te su utvrđene najbolje lokacije za istraživanja. Tijekom drugog izlaska zabilježeno je ukupno 10 vrsta iz skupine vodozemaca i gmazova, te više vrsta ptica (ornitofauna).

Uz ostalo iznose i kako je iz postojećih geoloških istraživanja napravljena karta paleoreljefa, potrebna za izradu modela terena, koja će biti ažurirana nakon pregleda terena i istraživačkih bušenja.

Za potrebe hidrogeoloških istraživanja, istraženo je prošireno područje (19 kvadratnih kilometara), registrirani su aktivni izvori te su odabrane lokacije na kojima će se mjeriti protok vode. Odabrane lokacije su usklađene s lokacijama na kojima se provodi uzorkovanje vode i potočnog sedimenta za definiranje nultog stanja radioaktivnosti, a sve kako bi se dobila što cjelovitija slika pojedinih slivnih područja, navodi se u objavi Fonda.

Fond je započeo i postupak javne nabave za razminiranje lokacije Centra. Naime, u e-oglasniku je danas objavljen postupak javne nabave za uslugu razminiranja lokacije Centra za potrebe istraživanja i mjerenja.

Procijenjena vrijednost tog posla je 600 tisuća kuna, a rok za dostavu ponuda je 12. srpnja 2021. godine (u 9,00 sati).

Inače, Hrvatska je 2018. donijela Nacionalni program zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kojim je kao lokacija određen vojni kompleks Čerkezovac.

Krajem ožujka 2020. Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško je od tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu dobio prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor, gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Tagovi: Fond za financiranje razgradnje NEK-a, NE Krško, Čerkezovac, nuklearni otpad
PROČITAJ I OVO
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
LONDON - Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
POZIV
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
VRBAS – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Vrbasu, nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji osnovne škole i predškolske ustanove, da će ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije.
Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada
LONDON – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon dva tjedna pada, jer se trgovci nadaju da će potražnja za 'crnim zlatom' ostati snažna, unatoč širenju delta varijante koronavirusa i usporavanju oporavka svjetskog gospodarstva.
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
PREDVIĐANJA
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
NEW YORK - Kretanja na tržištu nafte bila su vrlo nestabilna početkom tjedna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE