GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Forbes: Slovenska elektroenergetska mreža primjer dobre prakse

Forbes: Slovenska elektroenergetska mreža primjer dobre prakse
POHVALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 10:41
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Obnovljivi izvori energije neće biti korisni ako je elektroenergetska infrastruktura zastarjela; Slovenija je primjer dobre prakse u tom pogledu, piše Forbes.

Energetske vijesti već su dugi niz godina obilježene pričama o elektrifikaciji i prijelazu na razne obnovljive izvore energije. Međutim, realizacija ovih planova za sada je drugačija, uz neke iznimke, upozorava Forbes. Pohvaljuje tehnologiju slovenske tvrtke Eles, koja razvija pametne i agilnije električne mreže, koje bi također nudile međunarodna rješenja.

Forbes ističe da ove godine obnovljivi izvori energije u SAD-u predstavljaju samo 17,5 posto ukupne potrošnje energije. Vrijedno je spomenuti da postoji rastući trend upotrebe ove vrste energije, a istodobno je naivno očekivati potpuni pad upotrebe fosilnih goriva u bliskoj budućnosti.

Put do jake ovisnosti o obnovljivim izvorima energije nije nimalo lak, a kreatori politike igraju važnu ulogu u određivanju prepreka funkcioniranju takve mreže.

Većina mreža za opskrbu energijom uspostavljena je početkom prošlog stoljeća, kada diverzifikacija okoliša još nije bila tako složena kao danas. Obično su veće elektrane radile u blizini gradova, usmjeravajući energiju uglavnom u jednom smjeru, do krajnjeg potrošača.

Gore spomenuto, ali jednosmjerno dijeljenje energije više nije primjereno u trenutnoj situaciji, upozoravaju iz Forbesa. Među elektranama i krajnjim potrošačima sve je više intermedijarnih obnovljivih izvora, poput solarnih ćelija na krovu, manjih vjetroagregata, baterija i, na kraju, automobila koji mogu zadržati višak energije.

Nova tehnološka rješenja za domaću proizvodnju energije pretvaraju potrošače u djelomične proizvođače energije. Naime, oni mogu prodati višak domaće energije centralnim energetskim menadžerima i distributerima, što pomaže u pronalaženju ravnoteže između potrošnje i opskrbe. Takva tehnološka rješenja trenutno su glavni izazov za vlade, koje jasno potiču ulaganja u obnovljive izvore energije, često nudeći i subvencije, dok mnogi nisu svjesni da su paralelno potrebna i ulaganja u novu infrastrukturu.

Neki operateri elektroenergetskih mreža već upozoravaju na probleme koje stvara rastući broj domaće proizvodnje energije, dok istovremeno traže agilniju mrežu. Među takvima je i slovenski Eles koji razvija tzv. pametne mreže.

Zajedno s osam europskih zemalja, Eles provodi projekt FutureFlow, čiji je cilj pronalaženje međunarodnih rješenja u osiguravanju odgovarajućeg omjera između potrošnje energije i proizvodnje.

U Elesu su svjesni izazova koje sve više i više obnovljivih izvora energije donose u mreže. Između ostalog, projekt je uveo prodaju energije putem usluge u oblaku, što će omogućiti veću suradnju manjih proizvođača energije i većih operatora, a prodaja energije bit će znatno lakša, uzimajući u obzir transparentnu potražnju korisnika. Kao rezultat toga, operateri sustava bit će prilagodljiviji potrebama krajnjih korisnika, što je ujedno i središnji cilj projekta.

Projekti poput FutureFlowa također su sve veći primjer američkim lokalnim upravama i stranim vladama, jer će većinu planova energetskog poboljšanja biti teško provesti ako cijela mreža ne bude prilagođena, ističe Forbes. Korištenje perspektivnih tehnologija i prijelaz na isključivo obnovljive izvore bit će znatno lakši ako se u mreže ulaže u istoj mjeri kao i u razvoj tehnologija.

Ako se zanemari ulaganje u mreže, vlade širom svijeta riskiraju rad tehnologija, kao što su to već imale u Njemačkoj. S obzirom na to da se ovisnost o električnoj energiji značajno povećava, niti jedna zemlja ne želi loš prijelaz na ovaj izvor energije.

Tagovi: Forbes, tvrtka Eles, Eles, projekt FutureFlow, slovenska energetika
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE