GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska blokirala sporazum o uvozu LNG-a iz SAD-a

Francuska blokirala sporazum o uvozu LNG-a iz SAD-a
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 20:35
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada zatražila je od energetske tvrtke Engie da odgodi potpisivanje ugovora o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a zbog straha od negativnih posljedica po okoliš, rekao je upućeni izvor.

Intervencija se poklopila s pojačanim interesom javnosti za posljedice vađenja plina iz škriljaca metodama poput hidrauličkog frakturiranja i za njihovu vezu s klimatskim promjenama preko emisija metana, posebno kada su u pitanju američki proizvođači.

Tome valja dodati i zaoštreni trgovinski sukob Europe i SAD-a i recipročne mjere Pariza i Washingtona u sporu oko oporezivanja velikih digitalnih tvrtki.

Francuska tvrtka Engie spremala se sklopiti ugovor s američkim NextDecade Corpom kojemu je taj posao važan zbog planirane gradnje terminala za izvoz LNG-a u Teksasu.

Projekt "nije usklađen s francuskim projektom i vizijom zaštite okoliša", kazao je u četvrtak za Reuters upućeni izvor, dodavši da je zahtjev za odgodom stigao iz ministarstva gospodarstva.

Izvoz ukapljenog prirodnog plina sastavni je dio politike energetske dominacije kojom kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa želi maksimizirati izvoz nafte i plina, uz istodobno rezanje propisa o zaštiti okoliša.

Glasnogovornica američkog ministarstva energetike Jessica Szymanski rekla je da bi bilo "ograničeno i uskogrudno odgađati LNG projekte da bi se poslala politička poruka". Takav potez "mogao bi omesti ekološki napredak koji smo postigli korištenjem američkog prirodnog plina".

Glasnogovornica tvrtke Engie, koja je dijelom u vlasništvu francuske države, rekla je da je odbor 30. rujna zaključio da im treba više vremena za proučavanje predloženog ugovora s američkom tvrtkom.

Nije željela odgovoriti na pitanje jesu li se na to odlučili zbog zahtjeva države. Francuska vlada nije odmah željela komentirati informaciju.

Američki portal Politico i francuski list La Lettre A izvijestili su da je Pariz intervenirao u sklapanje 20-godišnjeg sporazuma za koji su rekli da vrijedi sedam milijardi dolara.

NextDecade priopćio je da ne može raspravljati o detaljima svojih poslova i dodao da tvrtka radi na mjerama koje bi trebale osigurati ugljičnu neutralnost teksaškog terminala.

Engie je u skupini europskih energetskih kompanija koje financijski podupiru gradnju plinovoda Sjeverni tok 2. Predvodi ih ruski Gazprom, a cilj je projekta povećati opskrbu Europe ruskim plinom. SAD optužuje Moskvu da želi koristiti projekt kao polugu za ucjene.

Tagovi: LNG plin, Francuska, Engie, Sjeverni tok 2, ukapljeni prirodni plin
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE