GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF

Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF
NACIONALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 17:29
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada planira u potpunosti nacionalizirati proizvođača struje EDF, najavila je u srijedu premijerka Elisabeth Borne.

"Potvrđujem vam danas da država namjerava kontrolirati 100 posto EDF-ovog kapitala", izjavila je Borne u govoru u donjem domu parlamenta, skicirajući prioritete nove manjinske vlade.

Mogućnost prijelaza EDF-a u državne ruke nagovijestio je ove godine predsjednik Emmanuel Macron, koji ga želi iskoristiti kao glavnu polugu ogromnih ulaganja u nove nuklearne reaktore.

Premijerka nije u govoru precizirala hoće li vlada kompaniju nacionalizirati posebnim zakonom ili otkupom udjela manjinskih dioničara niti je navela konkretan datum, napominje Reuters.

Država je trenutno vlasnik 84 posto udjela u kompaniji koja kasni s gradnjom novih nuklearnih elektrana u matičnoj Francuskoj i u Britaniji i probijanjem financijske konstrukcije.

Probleme joj zadaje i korozija na 'starim' nuklearnim reaktorima pa je polovinu bila prisiljena ugasiti.

I vlada joj je otežala poziciju odredbom prema kojoj mora prodavati struju konkurenciji uz popust, u razdoblju rekordno visokih cijena.

U EDF-u procjenjuju da će im dobit zbog smanjene proizvodnje pasti za 18,5 milijardi eura. Popust bi ih trebao stajati 10,2 milijarde eura. Procjenjuju istodobno da će im dug ove godine porasti 40 posto i premašiti 61 milijardu eura.

Tagovi: Electricite de France, Francuska, Elisabeth Borne, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
POTEZI
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
FRANKFURT - Britansko-nizozemska naftna kompanija Shell izvijestila je da je bila prisiljena smanjiti preradu u rafineriji u njemačkom Rhinelandu zbog niskog vodostaja Rajne koji je otežao transport.
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
POTROŠNJA
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
BERLIN - Sedam od deset Nijemaca troši manje energije zbog najveće inflacije u više desetljeća, a pola njih smanjilo je potrošnju na aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je istraživanje.
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
NEIZDRŽIVO
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
RIJEKA - Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama, od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama.
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
POTEZI
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je jučer svoju prvu sjednicu nakon ljetne stanke, a jedna od tema bila je i priprema građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele.
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
ENORMNO
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
NEW YORK - Prirodni plin u Europi trguje se po cijenama koje su ekvivalentne oko 70 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE