GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju

Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 11:09
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada planira jednokratno isplatiti po 100 eura 5,8 milijuna kućanstava koja primaju vaučere za energiju kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju, najavili su iz ureda premijera.

Premijer Jean Castex objavit će tokom dana da će pogođena kućanstva automatski primiti isplatu u prosincu, priopćeno je u srijedu iz premijerova ureda.

Kućanstvima diljem Europe prijete mnogo veći računi za struju ove zime zbog globalnog porasta veleprodajnih cijena struje i plina.

Udruge za zaštitu potrošača upozorile su da bi poskupljenje moglo značiti "energetsko siromaštvo" za najranjivije društvene skupine u Europi.

Cijene struje rastu u posljednje vrijeme u mnogim zemljama zbog pojačane potražnje za prirodnim plinom i poskupljenja dozvola za emisiju štetnih plinova.

Proteklih su tjedana cijene struje na fizičkom tržištu dosegnule rekordnih 154,16 eura po megavat-satu, prema španjolskom tržišnom operateru OMIE.

Španjolska vlada usvojila je zato u utorak paket kriznih mjera kako bi obuzdala visoke cijene struje i plina, najavljujući ograničenje poskupljenja plina i zarade elektroenergetskih kompanija.

Neprihvatljivo je da elektroenergetske tvrtke profitiraju na povišenim tržišnim cijenama električne energije, izjavio je premijer Pedro Sanchez za državnu televiziju TVE.

„Oduzimat ćemo izvanrednu dobit energetskim tvrtkama... i preusmjeriti je potrošačima", rekao je premijer, dodavši kako će se posebna naknada za struju smanjiti s 5,1 na 0,5 posto.

Madrid očekuje da će ograničenjem zarade proizvođača struje iz obnovljivih izvora na naglom rastu cijena struje građanima u idućih šest mjeseci preusmjeriti oko 2,6 milijardi eura.

Vlada paralelno planira do kraja godine na dražbi prodati dozvole za emisiju ugljika u vrijednosti 900 milijuna eura, dodavši da prihod namjerava upotrijebiti za smanjenje računa.

Najavili su i da će ograničiti rast reguliranih cijena plina u trećem tromjesečju na 4,4 posto, u usporedbi s prognoziranih 28 posto.

Ministrica energetike Teresa Ribera rekla je kako će mjera ostati na snazi do kraja ožujka iduće godine, kada bi se cijene plina trebale stabilizirati paralelno smanjenju potrošnje na kraju zime.

Kako bi se zaštitili ranjivi potrošači, Ribera je najavila i da će zabrana blokade priključaka potrošačima koji nisu platili račune biti produljena sa sadašnja četiri na 10 mjeseci.

Tagovi: Francuska, struja, električna energija
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE