GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski EDF obaviješten o povećanoj razini plinova u nuklearki u Kini

Francuski EDF obaviješten o povećanoj razini plinova u nuklearki u Kini
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska elektroenergetska tvrtka EDF objavila je u ponedjeljak da je dobila obavijest o podizanju razine inertnih plinova u nuklearnoj elektrani u Kini, čiji je suvlasnik, zajedno s kineskom tvrtkom CGN.

Američka televizija CNN izvijestila je u ponedjeljak da je Washington prošlog tjedna analizirao izvješće o curenju plina u nuklearnoj elektrani u Taishanu u pokrajini Guangdong.

Vlasnik je elektrane kompanija TNPJVC, koju su zajednički osnovali francuski EDF i China General Nuclear Power Group (CGN). EDF ima udio od 30 posto, a CGN 70 posto.

Inženjerska tvrtka Framatom, koja je projektirala reaktor i uključena je u poslovanje nuklearke, upozorila je "izravnu radiološku prijetnju", navodi CNN.

Upozorenje Framatomea uključuje i optužbu da je kineski regulator za sigurnost povisio dopuštenu razinu radijacije oko Taishana kako bi izbjegao zatvaranje nuklearke, dodala je američka televizija.

U Kini je danas praznik i kineski regulator nije odgovorio na upit Reutersa da komentira tu informaciju.

Gomilanje plemenitih plinova zabilježeno je u primarnom sklopu reaktora broj 1 u Taishanu, izvijestila je danas francuska tvrtka, dodavši da je riječ o "poznatoj pojavi, koja je temeljno razrađena u operativnim procedurama reaktora, uz propisane odgovarajuće radnje".

Kineski CGN tvrdi da je poslovanje nuklearne elektrane u skladu sa sigurnosnim propisima i da je okruženje sigurno.

"Podaci o redovitom praćenju pokazuju da su elektrana Taishan i njezino okruženje u skladu s normalnim parametrima", objavio je CGN na internetskoj stranici u nedjelju navečer.

Francuska tvrtka priopćila je da je sazvala izvanredni sastanak odbora direktora TNPJVC-a "na kojem bi trebali biti izneseni svi podaci i potrebne odluke".

Framatome i francuski regulator za nuklearnu energiju ASN nisu odmah željeli komentirati informaciju o povećanoj razini plinova u kineskoj nuklearki.

Reaktor u Taishanu bazira se na tehnologiji EPR, a projektirali su ga Francuzi. Prvi je reaktor tog tipa koji je pušten u rad, ističe Reuters.

Tehnologija EPR koristi se i u Francuskoj, Finskoj i Britaniji, u nuklearnoj elektrani Hinkley Point C čiji su investitori Kinezi.

Elektrana u Taishanu opskrbljuje strujom područje oko Guangzhoua i Shenzena, velikih industrijskih središta koja su proteklih tjedana imala problema s opskrbom strujom zbog visokih temperatura i niskog vodostaja u susjednom Yunnanu, navodi Reuters.

Tagovi: Electricite de France, nuklearna elektrana u Kini, nuklearna energija
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE