GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom kupio plac u Zvorniku za izgradnju fabrike gasa

Gazprom kupio plac u Zvorniku za izgradnju fabrike gasa
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 20:22
Autor: SEEbiz
ZVORNIK - Ruska kompanija Gazprom kupila je zemljište u Zvorniku na kojem planira da gradi postrojenje za gas vrednosti oko 70 mil EUR, ali zajedničko preduzeće koje treba da formiraju sa Republikom Srpskom još nije registrovano, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Naime, još u decembru 2017. godine tadašnji vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-Res Slobodan Puhalac i predsednik Upravnog odbora ruskog preduzeća Gazprom SPG Technology Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su sporazum i pismo o namerama za formiranje zajedničkog preduzeća. Tada je i najavljena gradnja fabrike u Zvorniku.

Godinu kasnije nađena je lokacija, ali kada su projektanti i inženjeri Gazproma došli na lice mesta, utvrđeno je da na planiranoj parceli za gradnju postrojenja postoji dalekovod kojeg nije bilo u katastarskim i zemljišnim knjigama, objavio je Capital.

Potraga za novom lokacijom je okončana, a kupovina zemlje od strane Gazproma skoro završena.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović potvrdio je da je Gazprom kupio zemljište za gradnju fabrike, kao i da je predao zahtev za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

- Još je to u početnoj fazi, sve je omela pandemija, pisali su nekoliko puta da se od projekta ne odustaje, da će se sigurno realizovati, ali moramo malo da se strpimo zbog virusa korona - rekao je Stevanović.

Direktor preduzeća Gas-Res Ljubo Glamočić istakao je da je o zajedničkom preduzeću sa Gazpromom razgovarano početkom ove godine, ali da je sve usporila pandemija.

- Započeli smo aktivnosti početkom ove godine, ali je sve usporeno zbog korone. Pre desetak dana smo razmenili pisma i potvrđena je opredeljenost za taj projekat. Nije se od toga odustalo, sve smo aktivnosti zanovili iz ranijeg sporazuma. Gazprom je imao reorganizaciju i kada su to završili obavestili su nas o tome, ali dalje zbog virusa korona nismo ništa radili. Mi ćemo biti suosnivači budućeg preduzeća, a o procentima i učešću nismo razgovarali - istakao je Glamočić.

Dodao je da se ne može precizirati kada bi gradnja fabrike mogla da počne, te da je ruska strana zadužena da pripremi tehničku dokumentaciju, projekat, studiju izvodljivosti i sve drugo neophodno za početak gradnje.

Rusi bi u Zvorniku trebalo da grade postrojenje u kojem gas prelazi iz gasnog u tečno stanje. Na taj način se obim gasa smanjuje 600 puta, što znatno pojeftinjuje njegov transport.

Kada su predstavnici Gazproma u aprilu 2018. godine bili u Zvorniku, pomenuta je i mogućnost da se uz postrojenje grade i hladnjače ili postrojenja za proizvodnju struje, jer će se prilikom pretvaranja gasa iz gasnog u tečno stanje stvarati energija koju treba iskoristiti.

Tagovi: Gazprom, Zvornik, fabrika gasa, Aleksej Konstantinovič Kahidze, Slobodan Puhalac, Zoran Stevanović
PROČITAJ I OVO
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
GAS
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
BEOGRAD - Srbijagas pozvao je građane zainteresovane za gasni priključak koji je dovoljan za stambeni objekat do 150 kvadratnih metara, a žele da ga plate na 36 rata, da se prijave toj kompaniji.
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara budući da je libijska najava obnove izvoza potisnula u drugi plan poruku proizvođača da će ustrajati na striktnoj provedbi sporazuma o smanjenoj opskrbi.
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
LNG
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
MOSKVA - Međunarodni zajmodavci, uključujući francusku i kinesku državnu banku, osigurali su oko 9,5 milijardi dolara za projekt ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Arktiku, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora
OIE
Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora
POREČ - Valamar je već šestu godinu zaredom potvrđen kao nositelj certifikata ZelEn, što znači da se 100 posto električne energije, korištene u hotelima i kampovima, osigurava iz obnovljivih izvora.
Saudijska Arabija poziva OPEC+ na poštivanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte
NAFTA
Saudijska Arabija poziva OPEC+ na poštivanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte
RIJAD - Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman pozvao je sinoć članove Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u proširenom sastavu nazvanom OPEC+ da se strogo pridržavaju sporazuma o smanjenju proizvodnje crnog zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE