GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu

Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski Gazprom nije na današnjoj aukciji za studeni rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.

Operater ukrajinskog transportnog sustava plina u ponedjeljak je na aukciji ponudio tranzitne kapacitete za studeni u iznosu do 9,8 milijuna prostornih metara dnevno kroz distribucijsku stanicu Sudža i do 5,2 milijuna kubičnih metara dnevno kroz stanicu Sohranovka. No, prema rezultatima aukcije, za te kapacitete nije bilo potražnje.

Nadmetanje se odvijalo za kapacitete pored rezervacije temeljene na dugoročnom ugovoru Rusije u Ukrajine za 40 milijardi kubičnih metara godišnje (oko 109,5 milijuna kubičnih metara dnevno).

U listopadu Gazprom također nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, a u rujnu je rezervirao samo 4,3 posto ponuđenih kapaciteta.

Osim toga, Gazprom je za studeni rezervirao samo 31,4 milijuna prostornih metara dnevno od 89 milijuna kubičnih metara ponuđenih na aukciji za plinovod Jamal - Europa, kroz Poljsku. Taj plinovod prolazi kroz Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku. Projektirani kapacitet mu je 32,9 milijardi kubnih metara plina godišnje.

U prosincu 2019. godine Moskva i Kijev dogovorili su se o produljenju tranzita ruskog plina preko ukrajinskog teritorija za razdoblje od 2020. do 2024. godine, uz mogućnost produljenja sporazuma za još 10 godina. Ugovorom je predviđen tranzit od 65 milijardi kubnih metara plina u 2020. i 40 milijardi kubnih metara od 2021. do 2024. godine.

Tranzitni aranžman sklopljen je uzu načelo "pumpaj ili plati", tj. tranzitna pristojba naplaćuje se u iznosu rezerviranog kapaciteta, čak i ako se pokaže da su stvarne količine manje.

Tranzit ruskog plina u Europu kroz ukrajinski prijenosni sustav plina prošle je godine iznosio 55,8 milijardi kubičnih metara, što je najmanje u zadnjih 30 godina.

Predsjednik uprave tvrtke Naftogaz Jurij Vitrenko rekao je da su se dnevne količine plina koje se pumpaju kroz ukrajinsko područje gotovo prepolovile od početka ove godine.

Tagovi: Gazprom, plin, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 71 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 71 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
PLIN
Cijena plina u Europi porasla iznad 1140 dolara za 1000 kubika
ZAGREB - Cijena plina u Europi na otvaranju burzovnog trgovanja u utorak porasla je iznad 1140 dolara za 1000 kubičnih metara, pokazuju podaci s ICE burze.
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
INICIJATIVE
HNS traži ugradnju detektora ugljičnog monoksida na trošak opskrbljivača plinom
ZAGREB - Iz Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata u utorak su izvijestili da su Ministarstvu gospodarstva uputili inicijativu kojom traže propisivanje obveze ugradnje detektora ugljičnog monoksida u sva kućanstva s trošilom na plin o trošku opskrbljivača plinom.
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
PERSPEKTIVE
Hrvatska ekološka perspektiva nije sjajna
ZAGREB - Hrvatska energetska politika još ne iskazuje namjeru znatnijeg smanjenja upotrebe fosilnih goriva. I dok nadležni kažu da situacija nije zabrinjavajuća, stručnjaci tvrde da nema razloga za optimizam. Tko je u pravu?
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
OBVEZNICE
Ina objavila javni poziv za upis obveznica do najviše dvije milijarde kuna
ZAGREB - Ina je u ponedjeljak objavila javni poziv za upis 5-godišnje obveznice na domaćem tržištu, vrijedne do najviše dvije milijarde kuna, s fiksnom kamatnom stopom koja se isplaćuje polugodišnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE