GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu

Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski Gazprom nije na današnjoj aukciji za studeni rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.

Operater ukrajinskog transportnog sustava plina u ponedjeljak je na aukciji ponudio tranzitne kapacitete za studeni u iznosu do 9,8 milijuna prostornih metara dnevno kroz distribucijsku stanicu Sudža i do 5,2 milijuna kubičnih metara dnevno kroz stanicu Sohranovka. No, prema rezultatima aukcije, za te kapacitete nije bilo potražnje.

Nadmetanje se odvijalo za kapacitete pored rezervacije temeljene na dugoročnom ugovoru Rusije u Ukrajine za 40 milijardi kubičnih metara godišnje (oko 109,5 milijuna kubičnih metara dnevno).

U listopadu Gazprom također nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, a u rujnu je rezervirao samo 4,3 posto ponuđenih kapaciteta.

Osim toga, Gazprom je za studeni rezervirao samo 31,4 milijuna prostornih metara dnevno od 89 milijuna kubičnih metara ponuđenih na aukciji za plinovod Jamal - Europa, kroz Poljsku. Taj plinovod prolazi kroz Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku. Projektirani kapacitet mu je 32,9 milijardi kubnih metara plina godišnje.

U prosincu 2019. godine Moskva i Kijev dogovorili su se o produljenju tranzita ruskog plina preko ukrajinskog teritorija za razdoblje od 2020. do 2024. godine, uz mogućnost produljenja sporazuma za još 10 godina. Ugovorom je predviđen tranzit od 65 milijardi kubnih metara plina u 2020. i 40 milijardi kubnih metara od 2021. do 2024. godine.

Tranzitni aranžman sklopljen je uzu načelo "pumpaj ili plati", tj. tranzitna pristojba naplaćuje se u iznosu rezerviranog kapaciteta, čak i ako se pokaže da su stvarne količine manje.

Tranzit ruskog plina u Europu kroz ukrajinski prijenosni sustav plina prošle je godine iznosio 55,8 milijardi kubičnih metara, što je najmanje u zadnjih 30 godina.

Predsjednik uprave tvrtke Naftogaz Jurij Vitrenko rekao je da su se dnevne količine plina koje se pumpaju kroz ukrajinsko područje gotovo prepolovile od početka ove godine.

Tagovi: Gazprom, plin, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE