GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu

Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski Gazprom nije na današnjoj aukciji za studeni rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.

Operater ukrajinskog transportnog sustava plina u ponedjeljak je na aukciji ponudio tranzitne kapacitete za studeni u iznosu do 9,8 milijuna prostornih metara dnevno kroz distribucijsku stanicu Sudža i do 5,2 milijuna kubičnih metara dnevno kroz stanicu Sohranovka. No, prema rezultatima aukcije, za te kapacitete nije bilo potražnje.

Nadmetanje se odvijalo za kapacitete pored rezervacije temeljene na dugoročnom ugovoru Rusije u Ukrajine za 40 milijardi kubičnih metara godišnje (oko 109,5 milijuna kubičnih metara dnevno).

U listopadu Gazprom također nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, a u rujnu je rezervirao samo 4,3 posto ponuđenih kapaciteta.

Osim toga, Gazprom je za studeni rezervirao samo 31,4 milijuna prostornih metara dnevno od 89 milijuna kubičnih metara ponuđenih na aukciji za plinovod Jamal - Europa, kroz Poljsku. Taj plinovod prolazi kroz Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku. Projektirani kapacitet mu je 32,9 milijardi kubnih metara plina godišnje.

U prosincu 2019. godine Moskva i Kijev dogovorili su se o produljenju tranzita ruskog plina preko ukrajinskog teritorija za razdoblje od 2020. do 2024. godine, uz mogućnost produljenja sporazuma za još 10 godina. Ugovorom je predviđen tranzit od 65 milijardi kubnih metara plina u 2020. i 40 milijardi kubnih metara od 2021. do 2024. godine.

Tranzitni aranžman sklopljen je uzu načelo "pumpaj ili plati", tj. tranzitna pristojba naplaćuje se u iznosu rezerviranog kapaciteta, čak i ako se pokaže da su stvarne količine manje.

Tranzit ruskog plina u Europu kroz ukrajinski prijenosni sustav plina prošle je godine iznosio 55,8 milijardi kubičnih metara, što je najmanje u zadnjih 30 godina.

Predsjednik uprave tvrtke Naftogaz Jurij Vitrenko rekao je da su se dnevne količine plina koje se pumpaju kroz ukrajinsko područje gotovo prepolovile od početka ove godine.

Tagovi: Gazprom, plin, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti opskrbu ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
NAFTA
Vodeći proizvođači nafte povećavaju opskrbu unatoč omikronu
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici odlučili su nastaviti s planiranim povećanjem opskrbe na početku iduće godine unatoč bojaznim da bi nafta iz strateških rezervi i nova varijanta koronavirusa mogli naškoditi potražnji.
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
PORUKE
Ćorić: Uredba o najvišim cijenama goriva od idućeg utorka više neće imati smisla
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak je demantirao izjave o tome da bi cijene goriva ovog tjedna bile niže bez Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, no vjeruje da od sljedećeg utorka ta uredba više neće imati smisla i u skladu s tim će se povući određeni koraci.
Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
GORIVO
Prodavači goriva u Britaniji neopravdano podižu cijene
LONDON - Trgovci na malo u Britaniji i dalje dižu cijene goriva iako bi ih zapravo trebali snižavati s obzirom na uštede na veleprodajnim cijenama nafte, upozorila je služba za pomoć na cesti RAC Motoring Services.
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ENERGENTI
Ćorić: Situacija po pitanju struje i plina za kućanstva u Hrvatskoj pod kontrolom
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na sastanku Vijeća ministara za energetiku kazao je da Hrvatska podržava zajedničke napore u EU da se situacija u energetskom sektoru riješi kroz postojeće mehanizme kako bi se postigla njegova otpornost, napomenuvši i da je situacija za kućanstva po pitanju električne energije i plina u Hrvatskoj još uvijek stabilna i pod kontrolom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE