GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom obustavlja isporuku plina preko Poljske

Gazprom obustavlja isporuku plina preko Poljske
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 17:31
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Ruski energetski div Gazprom objavio je u četvrtak da više ne može izvoziti plin cjevovodom Yamal-Europa preko Poljske budući da je vlada u Moskvi zabranila poslovanje s vlasnikom poljske trase plinovoda.

"Provedena je u djelo zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gazprom to znači zabranu korištenja plinovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog plina kroz Poljsku", stoji u priopćenju ruske tvrtke.

Rusija je u srijedu navečer uvela sankcije Gazpromovim podružnicama u "neprijateljskim zemljama", uključujući tvrtku za trgovinu, skladištenje i prijenos energije Gazprom Germaniju koju je Njemačka u travnju nacionalizirala kako bi osigurala opskrbu plinom.

Zabranjeno je i poslovanje s vlasnikom poljskog dijela plinovoda Yamal-Europa kojim se ruski plin transportira u Europu.

Moskva je time uzvratila na kaznene mjere koje su SAD, EU, Švicarska i još neke zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Sankcionirane kompanije ne mogu sudjelovati u isporukama ruskog plina i s njima se ne smije poslovati, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Poljski EuroPol Gaz zarađuje na tranzitu ruskog plina i u zajedničkom je vlasništvu poljske plinske tvrtke PGNiG i ruskog Gazproma.

Rusija je u travnju obustavila isporuku plina Poljskoj budući da je odbila novi mehanizam plaćanja plina u rubljama, ali poljski kupci i dalje su nabavljali ruski plin, koristeći obrnuti protok plina u Yamalu, iz Njemačke prema istoku.

Prije Gazpromove objave cijene plina poskočile su u četvrtak ujutro na nizozemskoj burzi TTF oko 20 posto.

Tagovi: Gazprom, plin, isporuke plina
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE