GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom: Ograničen pad potražnje za plinom u 2020.

Gazprom: Ograničen pad potražnje za plinom u 2020.
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 14:00
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Pandemija koronavirusa pogodila je tržište energenata u ovoj godini i potražnja za plinom pala je ove godine dva posto, procijenio je ruski plinski div Gazprom.

Pandemija je daleko snažnije pogodila potražnju za ostalim fosilnim gorivima, ističu u Gazpromu, predviđajući oporavak potražnje za prirodnim plinom u predstojećem razdoblju.

Potražnja za prirodnim plinom dugoročno će rasti, za 1.300 milijardi prostornih metara do 2040., kada će premašiti 5.300 milijardi prostornih metara, procjenjuje Gazprom u dugoročnim prognozama.

Među ključnim trendovima na tržištu plina izdvajaju pad proizvodnje u Europi i povećanje potrošnje u Kini.

Ove je godine u Europi proizvedeno oko 220 milijardi prostornih metara plina, gotovo sedam posto manje nego 2019. godine, i u Gazpromu očekuju nastavak silaznog trenda u dugoročnoj perspektivi.

U Kini pak pandemija i mjere njezina suzbijanja nisu smanjili potražnju za plinom, koja je prema preliminarnim Gazpromovim procjenama ove godine porasla šest posto, na oko 325 milijardi prostornih metara.

Trend rasta bit će nastavljen i u dugoročnoj perspektivi, drže u ruskoj kompaniji.

Ističu i pojačanu konkurenciju zbog zahtjeva energetskom sektoru da poštuje postrožene standarde zaštite okoliša. Planiraju stoga proširiti bazu resursa, graditi novu infrastrukturu, diversificirati izvozne rute i poboljšati portfelj proizvoda, pokazuje izvješće.

Tagovi: Gazprom, plin, tržište plina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE