GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom planira završiti dansku rutu Sjevernog toka 2 u travnju

Gazprom planira završiti dansku rutu Sjevernog toka 2 u travnju
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 14:24
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Polaganje cijevi plinovoda Sjevernog toka 2 u danskim teritorijalnim vodama trebalo bi biti dovršeno u travnju, rekao je investitorima prema ruskim medijima glasnogovornik ruskog plinskog diva Gazproma.

"Izgradnja plinovoda u danskim vodama nastavlja se. To je glavni segment koji još nije dovršen a vjerojatni je rok završetka njegove gradnje travanj 2021.", rekao je investitorima u utorak prema izvješću agencije Tass Anton Demčenko. Gazprom je spreman dovršiti projekt, rekao je. "Gradnju ćemo dovršiti i plinovod otvoriti u planiranom roku."

Ruska tvrtka predvodi konzorcij energetski tvrtki koje grade plinovod a uključuju francuski ENGIE, austrijski OMV, britanski Shell i njemačke Uniper u Wintershall Deau. Plinovod bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu preko Baltičkog mora, na 110 milijardi prostornih metara, a već je dugo predmet spora između Rusije i SAD-a koji smatra da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu i želi povećati prodaju vlastitog plina.

Plinovodu se protive i neke europske zemlje, ponajprije Poljska, a Ukrajina ga kritizira ponajprije zato što će preusmjeriti pošiljke ruskog plina na drugu trasu i lišiti je tranzicijskih naknada. Sredinom siječnja Gazprom je u prospektu za izdanje eurskih obveznica priznao probleme, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.

"U realizaciji naših velikih međunarodnih projekata, poput plinovoda Sjeverni tok 2, suočili smo se i možda ćemo se i dalje susretati s rizicima povezanim s promjenama političkih uvjeta u više regija, vezano za takve projekte", napisao je Gazprom u prospektu.

"U iznimnim okolnostima, uključujući politički pritisak, takve promjene mogu rezultirati obustavom ili napuštanjem projekta", dodali su. Trenutno je dovršeno 93 posto projekta, a preostaje polaganje ciljevi na potezu od nekih 120 kilometara, u danskim teritorijalnim vodama.

Tagovi: Gazprom, Sjeverni tok 2
PROČITAJ I OVO
Putin: Gazprom poštuje sporazume s europskim zemljama o plinu
PLIN
Putin: Gazprom poštuje sporazume s europskim zemljama o plinu
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Gazprom u potpunosti provodi dugoročne sporazume s europskim zemljama o opskrbi plinom.
Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Veće američke zalihe spustile cijene nafte ispod 86 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara, pritisnute neočekivano snažnim rastom zaliha u SAD-u i neravnomjernim oporavkom od pandemije covida 19 koji raspiruje sumnju da su sadašnje cijene neodržive.
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u ovoj godini
SNIŽENE PROCJENE
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u ovoj godini
BERLIN - Njemačka vlada u srijedu je znatnije smanjila prognozu rasta u ovoj godini, ističući da su oporavak otežali uska grla u opskrbi poluvodičima i sve veći troškovi energije, dok bi u 2022. gospodarstvo trebalo rasti snažnije no što su očekivali.
Njemačka će odobriti certifikat za Sjeverni tok 2
PLINOVOD
Njemačka će odobriti certifikat za Sjeverni tok 2
BERLIN - Mogućnost slanja ruskog plina u Njemačku plinovodom Sjeverni tok 2 neće ugroziti opskrbu Europske unije plinom, priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva, pripremajući teren za izdavanje regulatorne dozvole.
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, poduprte nedostatnom ponudom i snažnom potražnjom u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE