GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom planira završiti dansku rutu Sjevernog toka 2 u travnju

Gazprom planira završiti dansku rutu Sjevernog toka 2 u travnju
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 14:24
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Polaganje cijevi plinovoda Sjevernog toka 2 u danskim teritorijalnim vodama trebalo bi biti dovršeno u travnju, rekao je investitorima prema ruskim medijima glasnogovornik ruskog plinskog diva Gazproma.

"Izgradnja plinovoda u danskim vodama nastavlja se. To je glavni segment koji još nije dovršen a vjerojatni je rok završetka njegove gradnje travanj 2021.", rekao je investitorima u utorak prema izvješću agencije Tass Anton Demčenko. Gazprom je spreman dovršiti projekt, rekao je. "Gradnju ćemo dovršiti i plinovod otvoriti u planiranom roku."

Ruska tvrtka predvodi konzorcij energetski tvrtki koje grade plinovod a uključuju francuski ENGIE, austrijski OMV, britanski Shell i njemačke Uniper u Wintershall Deau. Plinovod bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu preko Baltičkog mora, na 110 milijardi prostornih metara, a već je dugo predmet spora između Rusije i SAD-a koji smatra da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu i želi povećati prodaju vlastitog plina.

Plinovodu se protive i neke europske zemlje, ponajprije Poljska, a Ukrajina ga kritizira ponajprije zato što će preusmjeriti pošiljke ruskog plina na drugu trasu i lišiti je tranzicijskih naknada. Sredinom siječnja Gazprom je u prospektu za izdanje eurskih obveznica priznao probleme, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.

"U realizaciji naših velikih međunarodnih projekata, poput plinovoda Sjeverni tok 2, suočili smo se i možda ćemo se i dalje susretati s rizicima povezanim s promjenama političkih uvjeta u više regija, vezano za takve projekte", napisao je Gazprom u prospektu.

"U iznimnim okolnostima, uključujući politički pritisak, takve promjene mogu rezultirati obustavom ili napuštanjem projekta", dodali su. Trenutno je dovršeno 93 posto projekta, a preostaje polaganje ciljevi na potezu od nekih 120 kilometara, u danskim teritorijalnim vodama.

Tagovi: Gazprom, Sjeverni tok 2
PROČITAJ I OVO
Je li solarna energija najjeftiniji način za proizvodnju velike količine struje?
SOLARI
Je li solarna energija najjeftiniji način za proizvodnju velike količine struje?
ZAGREB - Proizvodnja energije pomoću sunčevih zraka koje se odbijaju od površine zemlje, rad noću, pomoć pri uzgoju jagoda: tehnologija solarnih ploča strelovito napreduje, a troškovi za ključne segmente svjetske energetske tranzicije naglo padaju.
Rusija i Turska postigle dogovor o plaćanju plina u rubljama
DOGOVOR
Rusija i Turska postigle dogovor o plaćanju plina u rubljama
ANKARA - Rusija i Turska postigle su načelni dogovor da se dio plaćanja ruskog prirodnog plina prebaci u rublje u sklopu produbljivanja trgovinskih veza dviju zemalja, objavilo je danas tursko ministarstvo energetike.
Cijena nafte porasla nakon što je IEA povisila prognoze potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte porasla nakon što je IEA povisila prognoze potražnje
LONDON - Cijene nafte u četvrtak su porasle za više od jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini, budući da su brzorastuće cijene prirodnog plina potaknule neke potrošače da prijeđu na naftu.
Rusija za smanjenu isporuku plina okrivljuje EU, Poljsku, Ukrajinu i sankcije
PLIN
Rusija za smanjenu isporuku plina okrivljuje EU, Poljsku, Ukrajinu i sankcije
ZAGREB - Rusko veleposlanstvo u Berlinu priopćilo je u četvrtak da su isporuke ruskog plina Europskoj uniji znatno smanjene, ali da to nije uzrokovano djelovanjem Rusije već posljedica antiruskih sankcija i poteza Poljske i Ukrajine, prenose RIA Novosti.
Skladište plina Okoli na dan 10. kolovoza zapunjeno 61 posto
PLIN
Skladište plina Okoli na dan 10. kolovoza zapunjeno 61 posto
ZAGREB - U skladištu plina Okoli na dan 10. kolovoza ove godine bilo je utisnuto ukupno 2,63 milijardi kilovatsati (kWh) plina, što znači da je bilo na razini zapunjenosti od 61 posto, podaci su Podzemnog skladišta plina Okoli.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE