GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom podnio tužbu protiv Poljske zbog kazne za Sjeverni tok 2

Gazprom podnio tužbu protiv Poljske zbog kazne za Sjeverni tok 2
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2020 / 11:48
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski plinski div Gazprom podnio je tužbu protiv Poljske kako bi osporio novčanu kaznu od 29,1 milijarde zlota (7,6 milijardi dolara), izrečenu zbog navodnih nepravilnosti u kontroverznom projektu plinovoda Sjeverni tok 2.

Poljski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača UOKiK izrekao je novčane kazne tvrtkama koje grade Sjeverni tok 2 početkom listopada, uz obrazloženje da su sklopile niz sporazuma o financiranju, ne zatraživši potrebnu dozvolu.

Kažnjeni su Gazprom, francusko-švicarski Engie Energy, njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV i nizozemsko-britanski Shell a regulator je od njih zatražio i da raskinu ugovore o financiranju.

Gazprom je odbacio mišljenje poljskog regultora i podnio tužbu Sudu za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača u Varšavi, odjelu okružnog suda čija je zadaća regulacija energetskog sektora i zaštita natjecanja na energetskom tržištu, prema priopćenju ruske tvrtke.

Poljska je žestoko protivi gotovo završenom plinovodu Sjeverni tok 2, koji će transportirati milijarde kubnih metara prirodnog plina iz Rusije u Njemačku kroz Baltičko more, napominje agencija dpa.

Poljska javnost smatra ulaganje ekonomski neisplativim političkim projektom koji bi trebao ojačati ruski utjecaj u Europi zaobilaženjem tranzitnih zemalja poput Ukrajine, Bjelorusije i Poljske.

Izgradnja plinovoda trenutno je obustavljena zbog sankcija koje je uveo SAD, koji također zastupa stajaište da bi projekt ojačao ovisnost Europe o Rusiji.

Tagovi: Gazprom, Sjeverni tok 2, Engie Energy, Uniper, Wintershall, kompanija OMV
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE