GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2

Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 11:41
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski proizvođač plina Gazprom potvrdio je probleme u gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 u prospektu za izdanje euroobveznica, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.

Gazpromove su dionice uvrštene u burzovnu kotaciju pa je prije ponude obveznica obavezan izvijestiti ulagače o svim potencijalnim rizicima, objašnjava Reuters.

U prospektu za izdanje euroobveznica, koji je Reuters dobio na uvid, kompanija napominje da postoji rizik da bi projekt plinovoda Sjeverni tok 2 mogao biti suspendiran ili otkazan zbog političkog pritiska.

"U realizaciji naših velikih međunarodnih projekata, poput plinovoda Sjeverni tok 2, suočili smo se i možda ćemo se i dalje susretati s rizicima povezanim s promjenama političkih uvjeta u više regija, vezano za takve projekte", stoji u prospektu.

"U iznimnim okolnostima, uključujući politički pritisak, takve promjene mogu rezultirati obustavom ili napuštanjem projekta", dodao je Gazprom.

Bude li Sjeverni tok 2 obustavljen ili otkazan, kompanija bi se mogla suočiti s financijskim zahtjevima izvođača, navodi se u prospektu.

"Od nas bi se mogle tražiti naknade, uključujući odštete, penalitete, naknade za otkazivanje i druge slične isplate. Možda će se tražiti i da knjižimo značajne rezervacije za otpise vezane za naša ulaganja", objašnjavaju u prospektu.

Cjevovod vrijedan 11 milijardi dolara trebao bi povezati Rusiju i Njemačku i udvostručiti postojeće godišnje kapacitete Sjevernog toka na 110 milijardi prostornih metara a postao je točka spoticanja u odnosima Moskve i Washingtona, koji mu je uveo sankcije.

Gradnja je obustavljena krajem 2019. godine nakon što je glavna tvrtka za postavljanje cijevi Allseas odustala od angažmana, strahujući od sankcija. Radovi su nastavljeni u prosincu prošle godine kada su u njemačkim vodama postavljene cijevi na potezu dugom 2,6 kilometara.

SAD nastoji blokirati cjevovod kako bi povećao prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina u Europi i ovog su tjedna uveli sankcije ruskom brodu Fortuna, koji je trebao odraditi veliki dio posla u postavljanju cijevi na preostalim dionicama.

Moskva tvrdi da je projekt isključivo komercijalan i Njemačka ga još uvijek podupire, ali se ponovo našla pod pritiskom nakon što je u ponedjeljak po povratku u Rusiju uhićen kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji se u Njemačkoj liječio od posljedica trovanja, objašnjava Reuters.

Tagovi: Gazprom, Sjeverni tok 2, Allseas, Uniper, Wintershall
PROČITAJ I OVO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
POZITIVNO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
BUDIMPEŠTA - Scope Ratings je dodijelio mađarskoj naftnoj i plinskoj tvrtki MOL ocjenu BBB- izdavatelja s pozitivnim izgledima, prema izvješću državnog medija MTI.
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
TRANSFORMACIJA
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
ZAGREB - Ministar gospodarstva Damir Habijan rekao je u ponedjeljak na konferenciji Poslovnog dnevnika "Energetski put u održivu budućnost" da dekarbonizaciju u nadolazećim godinama moramo odraditi i zbog sebe i zbog EU-a.
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE