GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2

Gazprom potvrdio probleme u gradnji Sjevernog toka 2
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 11:41
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski proizvođač plina Gazprom potvrdio je probleme u gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 u prospektu za izdanje euroobveznica, naznačivši da bi zbog političkog pritiska mogao biti prisiljen obustaviti ili otkazati projekt.

Gazpromove su dionice uvrštene u burzovnu kotaciju pa je prije ponude obveznica obavezan izvijestiti ulagače o svim potencijalnim rizicima, objašnjava Reuters.

U prospektu za izdanje euroobveznica, koji je Reuters dobio na uvid, kompanija napominje da postoji rizik da bi projekt plinovoda Sjeverni tok 2 mogao biti suspendiran ili otkazan zbog političkog pritiska.

"U realizaciji naših velikih međunarodnih projekata, poput plinovoda Sjeverni tok 2, suočili smo se i možda ćemo se i dalje susretati s rizicima povezanim s promjenama političkih uvjeta u više regija, vezano za takve projekte", stoji u prospektu.

"U iznimnim okolnostima, uključujući politički pritisak, takve promjene mogu rezultirati obustavom ili napuštanjem projekta", dodao je Gazprom.

Bude li Sjeverni tok 2 obustavljen ili otkazan, kompanija bi se mogla suočiti s financijskim zahtjevima izvođača, navodi se u prospektu.

"Od nas bi se mogle tražiti naknade, uključujući odštete, penalitete, naknade za otkazivanje i druge slične isplate. Možda će se tražiti i da knjižimo značajne rezervacije za otpise vezane za naša ulaganja", objašnjavaju u prospektu.

Cjevovod vrijedan 11 milijardi dolara trebao bi povezati Rusiju i Njemačku i udvostručiti postojeće godišnje kapacitete Sjevernog toka na 110 milijardi prostornih metara a postao je točka spoticanja u odnosima Moskve i Washingtona, koji mu je uveo sankcije.

Gradnja je obustavljena krajem 2019. godine nakon što je glavna tvrtka za postavljanje cijevi Allseas odustala od angažmana, strahujući od sankcija. Radovi su nastavljeni u prosincu prošle godine kada su u njemačkim vodama postavljene cijevi na potezu dugom 2,6 kilometara.

SAD nastoji blokirati cjevovod kako bi povećao prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina u Europi i ovog su tjedna uveli sankcije ruskom brodu Fortuna, koji je trebao odraditi veliki dio posla u postavljanju cijevi na preostalim dionicama.

Moskva tvrdi da je projekt isključivo komercijalan i Njemačka ga još uvijek podupire, ali se ponovo našla pod pritiskom nakon što je u ponedjeljak po povratku u Rusiju uhićen kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, koji se u Njemačkoj liječio od posljedica trovanja, objašnjava Reuters.

Tagovi: Gazprom, Sjeverni tok 2, Allseas, Uniper, Wintershall
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE