GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom povećao isporuke plina Kini za čak 63,4%

Gazprom povećao isporuke plina Kini za čak 63,4%
NOVA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2022 / 07:22
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Gazprom je povećao isporuke plina Kini preko plinovoda Snaga Sibira za 63,4 posto u prvoj polovici 2022., objavio je danas ruski plinski holding.

„Izvoz plina u Kinu preko plinovoda Power of Siberia raste u skladu s dugoročnim bilateralnim sporazumom između Gazproma i Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC). Važno je napomenuti da su isporuke ruskog plina u Kinu tim plinovodom porasle za 63,4 posto”, navodi se u priopćenju Gazproma, prenosi Tas s.

Gazprom je 2021. isporučio 10,39 milijardi kubičnih metara plina Kini preko plinovoda Snaga Sibira, navodi se u godišnjem izvješću holdinga. Ta je količina 2,5 puta veća od isporuka u 2020., koje su iznosile 4,1 milijardu kubičnih metara plina.

Plinovod Snaga Sibira najveći je sustav za transport plina u istočnoj Rusiji. Izvozni kapacitet tog plinovoda doseže 38 milijardi prostornih metara plina godišnje. Prve isporuke plina u Kinu tom "istočnom" rutom počele su u prosincu 2019., prema 30-godišnjem ugovoru sklopljenom 2014. između Gazproma i kineskog CNPC-a. #

Godišnja količina isporuke plina je 38 milijardi kubičnih metara, a vrijednost ugovora je 400 milijardi dolara.

Gazprom je također objavio da je smanjio proizvodnju plina u prvoj polovici 2022. za 8,6 posto na godišnjoj razini na 238,4 milijarde kubičnih metara. Izvoz plina u zemlje izvan Zajednice Neovisnih Država (ZND) pao je u prvih šest mjeseci za 31 posto ili za 31 milijardu prostornih metara, na 68,9 milijardi prostornih metara.

Prosječni dnevni izvoz Gazproma u lipnju bio je za četvrtinu manji nego u svibnju i iznosio je 263,3 milijarde prostornih metara, navodi se u priopćenju holdinga.

Tagovi: Gazprom, NR Kina, ruski plin, plinovod Stari Sibir
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE