GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom povećava isporuke plinom iz zaliha

Gazprom povećava isporuke plinom iz zaliha
ISPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2021 / 13:19
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Gazprom je posegnuo u svoje zalihe kako bi povećao isporuke prirodnog plina mrežom cjevovoda i stabilizirao cijene, izjavio je u utorak dužnosnik vlade u Moskvi.

Zamjenik ruskog ministra financija Sergej Rjabkov otklonio je u razgovoru za BBC tvrdnje da je Rusija obustavila isporuke na europsko tržište na kojem cijene struje i plina naglo rastu zbog nedovoljne opskrbe i snažne potražnje paralelno oporavku gospodarstva od pandemije.

"Podupiremo energetsku sigurnost Europe, želimo surađivati... Gazprom je zapravo počeo crpiti plin iz svojih rezervi i slati ga u plinovode kako bi stablizirao tržište", izjavio je Rjabkov u BBC-jevoj emisiji Hard Talk, ne navodeći detalje.

Pozivajući se na podatke Gaz Infrastructure Europe, ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je Gazprom 7. listopada, nakon što je cijena plina poskočila na rekordno visoku razinu, upumpao u plinovode plin iz skladišta u austrijskom Haidachu, navodi Reuters.

"Nastojimo, promišljeno, mirno, razborito, da se situacija stabilizira. Nije nam u interesu da izazovemo još veći kaos", ustvrdio je Rjabkov za BBC.

Skupina zastupnika u Europskom parlamentu zatražila je od Europske komisije da istraži ulogu Gazproma u rastu cijena plina, tvrdeći da su zbog ponašanja ruske tvrtke posumnjali u manipulaciju tržištem, podsjeća Reuters.

Parlamentarci sumnjaju i da kompanija želi podvrgnuti Europu pritisku kako bi se suglasila sa skorim otvaranjem cjevovoda Sjeverni tok 2 koji bi ruski plin trebao dopremati u Njemačku.

Gazprom i Kremlj odbacuju optužbe.

"Više bi nam odgovaralo da cijene na ovom (europskom) tržištu padaju", naglasio je ruski dužnosnik u razgovoru za BBC. "Rusija sada drži stranu medvjedima (i padu) cijena, a ne onima koji igraju na kartu jačeg (i žele njihov rast)", poručio je ruski dužnosnik.

Tagovi: Gazprom, plin, Sergej Rjabkov
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE