GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom: Turbina za Sjeverni tok 1 još nije stigla

Gazprom: Turbina za Sjeverni tok 1 još nije stigla
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2022 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Izvršni direktor Gazproma Vitalij Markelov u srijedu je rekao da još nisu primili Siemensovu turbinu za kompresijsku stanicu Portovaja plinovoda Sjeverni tok 1, nakon remonta u pogonu za održavanje u Kanadi.

Markelova izjava objavljena je u srijedu kada su isporuke plina Europi Sjevernim tokom pale na gotovo 20 posto kapaciteta plinovoda, prema podacima njemačkog operatora Gascade.

Markelov za kašnjenje okrivljuje Siemens Energy, tvrtku koja je u Kanadu servisirala spomenutu turbinu, pojašnjavajući da su problemi nastali kao posljedica sankcija Zapada.

Siemens Energy pak upire prst krivnje u rusku kompaniju i tvrdi da Gazprom, kao kupac, mora priložiti carinske dokumente da bi turbinu uvezao u Rusiju.

"Mi smo sve rekli: prijevoz turbine može smjesta početi. Njemačke vlasti su Siemens Energy dale sve neophodne dokumente za izvoz turbine u Rusiju. Ono što nedostaje je dokumentacija za uvoz u Rusiju", rekao je glasnogovornik njemačke tvrtke.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponavlja da bi Sjeverni tok 1 bez sankcija normalno radio.

Peskov je rekao u utorak da "jedna turbina poslana na remont u Kanadu još nije stigla, upravo je na putu i nadamo se da će uskoro stići", a na drugoj turbini evidentirane su poteškoće, rekao je.

Smanjenje protoka novi je udarac za opskrbu najvećeg europskog gospodarstva plinom u trenutku velikih napetosti između Rusije i Zapada, koji razmjenjuju ekonomske udarce kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

Ruski plinski div Gazprom pod državnom kontrolom najavio je još u ponedjeljak da zaustavlja drugu plinsku turbinu na Sjevernom toku 1, plinovodu prema Njemačkoj koji se već koristi sa svega 40 posto kapaciteta te da će protok plina zbog toga biti prepolovljen.

Europska unija mjesecima optužuje Rusiju da ucjenjuje energijom, a Kremlj tvrdi da je poremećaj izazvan zbog održavanja plinovoda i posljedica sankcija Zapada.

Tagovi: Sjeverni tok 1, Kanada, turbina, Gazprom, Siemens, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE