GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gen: Analize pokazuju da je lokacija drugog bloka Krškog pogodna za siguran rad

Gen: Analize pokazuju da je lokacija drugog bloka Krškog pogodna za siguran rad
LOKACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2024 / 17:00
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Tvrtka Gen energija obećava da će prije referenduma o drugom bloku Nuklearne elektrane Krško (NEK 2) objaviti niz studija, analiza i podataka na ovu temu. Imaju ih poprilično, a neke će naručiti i pripremu.

Od trenutno jedinog investitora u projekt NEK 2 nadležno ministarstvo očekuje objavu međunarodne recenzije ulaznih parametara ekonomske analize ulaganja u novu nuklearnu elektranu. Ovu reviziju kompanija je najavila još u svibnju kada je predstavljena spomenuta analiza, a trenutno provjeravaju interes relevantnih međunarodnih institucija, rekao je novinarima u Ljubljani generalni direktor Gena energije Dejan Paravan.

Istovremeno, u tvrtki očekuju da će do referenduma, koji bi trebao biti početkom jeseni, biti javno objavljena i inicijativa za izradu Državnog prostornog uređenja (DPN) za NEK 2. Oni će se zatim unijeti u materijal.

Ministarstvo nadležno za energetiku očekuje i recenziranu studiju seizmičke sigurnosti lokacije JEK 2. Očekuje se da će rezultati neovisne međunarodne revizije opsežne studije, koja je u tijeku od 2015. godine, biti poznati u 2015. godini. Rujan.

Među traženim dokumentima su i revidirana važeća studija sigurnosti od poplava za Nuklearnu elektranu Krško, prilagođena susjednoj lokaciji za NEK 2, kao i planirane mjere za osiguranje sigurnosti od poplava.

Studija priključenja NEK 2 na elektroenergetski sustav već je izrađena i predstavljena javnosti u svibnju. U međuvremenu Genu Energija priprema natječaj za analizu povezanih i neizravnih učinaka ulaganja u NEK 2 na nacionalno gospodarstvo. To je također jedan od zahtjeva ministarstva.

Posljednja dva zahtjeva su procjena financijskih i sigurnosnih rizika vezanih uz uvoz nuklearnog goriva za novi nuklearni objekt te izrada dokumenta o planiranom postupanju s otpadom iz NEK 2 i pripadajućim troškovima.

Paravan najavljuje da će podatke pripremiti i objaviti do referenduma na već uspostavljenoj posebnoj stranici. Birači će tako moći informirano odlučiti hoće li nastaviti projekt ili ne, smatra. Kako je navedeno, nekoliko analiza je već napravljeno, a neke su u pripremi odnosno za njihovu izradu morat će se raspisati javni natječaj.

Dakle, nije istina da mi ništa ne znamo, rekao je prvi čovjek Gen energije.

“Ali isto tako nije istina da sve znamo”, dodao je.

Prema njegovim uvjeravanjima, oni već dosta znaju, o nekim stvarima 100 posto, o drugima 80 posto. Slika mora biti potpuno jasna do donošenja konačne investicijske odluke, koja bi se u slučaju pozitivnog razvoja događaja trebala dogoditi 2028. godine.

Jedna od analiza već je dostupna javnosti. U Gen energiji, na temelju niza studija seizmičke sigurnosti izrađenih posljednjih desetljeća, ističu da parametri predviđene lokacije omogućuju siguran rad i proizvodnju energije.

Naime, usprkos izvjesnoj zabrinutosti domaće i inozemne javnosti o seizmičkoj sigurnosti lokacije Jek 2, Gen energija je u razgovoru s novinarima u Ljubljani istaknula da u okviru Gen grupe, kako za rad postojeće Nek a u sklopu priprema za projekt Jek 2 naručili su niz studija.

Pritom su surađivali sa svjetski poznatim stručnim institucijama i uglednim stručnjacima te naručivali domaće i međunarodne recenzije i revizije za sva ova istraživanja. Već 1994., a potom i 2004. Nek je naručio probabilističku analizu seizmičkog rizika za lokaciju postojeće nuklearke u Krškom.

Od 2008. do 2011. godine odvijao se projekt geotehničkih, geoloških i seizmoloških istraživanja za moguću novu nuklearnu elektranu u Krškom bazenu. Na kraju projekta, jedan od četiri partnera, francuski institut IRSN, izrazio je zabrinutost zbog seizmološkog potencijala rasjeda Libno u tom području. Okarakterizirao ga je kao aktivni rasjed i predložio provođenje analiza opasnosti od površinskih pukotina odn prijeloma (PFDHA).

Iako ostali domaći i inozemni partneri na projektu nisu izrazili sličnu zabrinutost, prema riječima inženjera projekta i stručnjaka za potresnu sigurnost u Gen energiji Aleša Jamšeka, Gen energija je naručila PFDHA analizu i njezinu međunarodnu neovisnu reviziju.

Godine 2013. uslijedila je analiza PFDHA i, kao i Jamšek, zaključila da postoje iznimke i za istočnu i za zapadnu lokaciju u Krškom

Tagovi: gen, krško, gen energija, dejan paravan
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE