GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GEN-I do 2030. planira postaviti 20.000 solarnih elektrana

GEN-I do 2030. planira postaviti 20.000 solarnih elektrana
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 12:13
Autor: SEEbiz
KRŠKO - Slovenska tvrtka GEN-I iz Krškoga dio je vodeće državne kompanije GEN u koju je uključen dobar dio proizvođača električne energije, a do 2030. godine ambicioznim planom investiranja namjerava Sloveniju osloboditi ovisnosti od fosilnih goriva.

GEN-I do 2030. namjerava investirati milijardu eura u nove tehnologije i digitalizaciju, te postaviti 20.000 solarnih elektrana. Dekarbonizaciju energetike u Sloveniji je moguće postići do 2040. godine i to bez da se ugrozi sigurnost opskrbe, kazao je direktor tvrtke Robert Golob na jednoj konferenciji, a prenosi "Dolenjski list", dodavši da je taj cilj dohvatljiv i na svjetskoj razini.

Energetski sektor po njegovim je riječima odgovoran za četvrtinu stakleničkih plinova i zato mora djelovati prvi na zadaći smanjivanja emisija.
Do 2030. GEN-I će postaviti instalirati 1000 megavata sunčnih elektrarna različite veličine, a time bi bilo ispunjena približno trećina ekoloških ciljeva koje je za to razdoblje postavila država, ambiciozni su planovi koje je predstavila tvrtka.

Broj potrošača električne struje namjeravamo povećati na 1,2 milijuna i svima ćemo osigurati isključivo elektriku bez ugljičnog dioksida. Svakome od potrošača omogućit ćemo također da kod kuće uspostavi održivi energetski krug, da se u cijelosti sam opskrbljuje strujom i da je cjenovno i energetski nezavisan, kazao je Golob.

Tvrtka najavljuje da će broj zaposlenih do 2030. povećati na 1200, s ciljem ostvarivanja 7 milijardi eura prihoda godišnje i investicijama za 1130 megavata električne energije koje će se financirati sa 1.43 milijarde eura, dijelom iz vlastitog izvora, a dijelom od sredstava investitora.
Golob je rekao da će u budućnosti veliku ulogu u trgovanju strujom imati digitalne platforme zbog čega rade na specijaliziranoj platformi koja će biti prilagođena za uključivanje obnovljivih zelenih izvora energije iz regija koje nemaju potrebna znanja kako digitalno trgovati energijom.

Tagovi: GEN-I, solarne elektrane, Robert Golob
PROČITAJ I OVO
Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Snažna potražnja podigla cijena nafte prema 74 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute snažnom potražnjom u ljetnoj sezoni vožnje na sjevernoj hemisferi i stankom u pregovorima o iranskom nuklearnom programu.
Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF
KRŠKO
Fond za NEK o istraživačkim radovima; studiju potresne aktivnosti radit će PMF

ZAGREB - Fond za financiranje razgradnje NEK-a u ponedjeljak je izvijestio da su u tijeku istraživački radovi na planiranoj lokaciji za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na području Čerkezovca, na Trgovskoj gori, a putem e-oglasnika javne nabave je objavio da bi studiju potresne aktivnosti trebao raditi zagrebački PMF.

Bioplin će imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji
BIOPLIN
Bioplin će imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji
ZAGREB - Osnovana je Radna skupina za bioplin i održan inicijalni sastanak njenih članova.
Zaklade Ikee i Rockefellera osnivaju fond za ulaganja u čistu energiju
POTEZI
Zaklade Ikee i Rockefellera osnivaju fond za ulaganja u čistu energiju
NEW YORK - Dobrotvorna zaklada najvećeg svjetskog trgovca namještajem Ikee i američka zaklada Rockefeller objavile su u ponedjeljak da ove godine planiraju pokrenuti milijardu dolara vrijedan fond koji će ulagati u programe vezane za obnovljivu energiju u zemljama u razvoju.
Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pa su dosegnule nove najviše razine u više od dvije godine jer trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava, potražnja za naftom nastaviti rasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE