GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin

Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2024 / 17:00
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.

U slučaju potonjeg smatra se da je plin već ranije uvezen u EU i da je porijeklom iz EU, odgovorili su danas iz Geoplina na nalaze Europske komisije da se Slovenija oslanja na ruski plin koji se uvozi preko Austrije.

Slovenski veletrgovac plinom Geoplin raskinuo je ugovor s ruskim Gazpromom krajem 2022. godine i od 2023. više neće dobivati ruski plin od te tvrtke. Volume je zamijenio sklopivši srednjoročni ugovor s alžirskim Sonatrachom na razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2025. godine.

Početkom ove godine dodatnim dogovorom sa Sonatrachom gotovo je udvostručio isporuku prirodnog plina iz Alžira. "Možemo reći da načelno postoji obostrani interes za suradnju Geoplina i Sonatracha i nakon što je navedeno razdoblje prošlo, a konkretni razgovori još traju", naveli su u današnjem pojašnjenju za medije vezano uz navodni uvoz ruskog plin za Sloveniju.

“Daljnja diverzifikacija izvora nabave ostaje naš prioritet za očuvanje nacionalne sigurnosti opskrbe energijom, a razgovori s raznim potencijalnim partnerima su u tijeku”, napisali su.

Prema vlastitim tvrdnjama, Geoplin trenutačno nedostajuće količine plina koje Sloveniji treba osigurava iz već postojeće diversifikacije izvora nabave temeljem sporazuma s europskim partnerima, tj. na temelju kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.

“Ovdje ističemo da nije moguće tvrditi da je podrijetlo ovog plina ruskog podrijetla, jer kada se sklapaju poslovi s europskim dobavljačima prirodnog plina na virtualnim trgovačkim mjestima ili na burzi, smatra se da je ovaj plin već ranije uvezen u EU i ima EU podrijetlo. Nemamo pristup evidenciji o podrijetlu takvog plina, napisali su.

Prošli tjedan, na drugu godišnjicu usvajanja EU-ovog plana REPowerEU za smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, Europska komisija je napisala da je Slovenija poduzela mjere za jačanje alternativnih opskrbe prirodnim plinom, ali da se "u stvarnosti i dalje oslanja na Ruski plin uvezen preko Austrije". . Ugovor o opskrbi plinom iz Alžira za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2025. dovoljan je tek za oko trećinu godišnjih potreba Slovenije za plinom, oko 300 milijuna prostornih metara godišnje, podsjetila je.

Komisija je također bila kritična što je Slovenija jedna od samo pet država članica koje od kolovoza 2022. nisu smanjile potrošnju plina za 15 posto, kako je dogovoreno na razini EU. Slovenija je smanjila potrošnju plina za 10 posto. Manje uspješne bile su samo Poljska s padom od osam posto i Irska s padom od četiri posto. Malta je jedina povećala potrošnju plina, i to za 10 posto.

Tagovi: geoplin, slovenija, plin, rusija, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE