GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Geoplin u 2022. s 28 milijuna eura gubitka

Geoplin u 2022. s 28 milijuna eura gubitka
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2023 / 18:27
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Ruski Gazprom u prošloj godini Geoplinu nije isporučivao prirodni plin, predsjednica uprave Petrola Nada Drobne Popović štetu je procijenila na 140,3 milijuna eura.

Rekla je da su djelomično uspjeli neutralizirati negativan utjecaj, te da je neto gubitak za financijsku 2022. procijenjen na 27,9 milijuna eura, dok su planirali neto dobit od 15 milijuna eura.

Ove godine ponovno očekuju pozitivno poslovanje Geoplina koji je prekinuo poslovanje s Gazpromom, zakupio dovoljno plina od europskih partnera, a lani u studenom potpisao i ugovor o opskrbi prirodnim plinom s alžirskom tvrtkom Sonatrach. Prihode od prodaje u 2023. godini procijenila je na 1,1 milijardu eura, a neto dobit na 14,9 milijuna eura. "Geoplin je kapitalno adekvatan pa neće biti potrebe za dokapitalizacijom Petrola", uvjerila je.

O utjecaju regulacije cijena energenata na poslovanje Petrol grupe dioničari su se upoznali već na prošloj glavnoj skupštini krajem prosinca kada su doznali da se uprava sprema podnijeti odštetne zahtjeve zbog regulacije cijena naftnih derivata u Sloveniji i Hrvatskoj.

Najprije će pokušati doći do obeštećenja uz prijedlog za mirno rješenje spora. Petrol je to državnom odvjetništvu u Sloveniji podnio 6. siječnja, au Hrvatskoj 19. siječnja - prvi je postavljen na vrijednost od 106,9 milijuna eura, a drugi na 55,9 milijuna eura. Državno odvjetništvo sada ima rok od 90 dana za odgovor, rekao je predsjednik uprave nakon skupštine, dodavši da će o priznavanju štete ovisiti hoće li Petrol ove godine moći podijeliti dividendu. Podsjetila je da prve procjene objavljene prošli tjedan govore o gubitku od 12,1 milijuna eura u 2022. godini.

I u Sloveniji i u Hrvatskoj nadležna ministarstva također su pozvana da prestanu regulirati cijene naftnih derivata. Studija provedena na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu pokazuje da regulacija nema smisla jer je tržište konkurentno, a regulacija ne donosi društvene koristi i nije adekvatan instrument za ograničavanje inflacije, rekla je.

Ako se regulacija nastavi, grupa Petrol bi u 2023. godini mogla pretrpjeti od 82,4 milijuna eura štete do 241,1 milijun eura. Utjecaj povećanja minimalne plaće i inflacije još nije uzet u obzir, rekla je dodavši da su prošle godine bili prisiljeni samo na najhitnije investicije. Povrh svega, upozorila je da su marže za dizelsko gorivo i benzin u Sloveniji među najnižima u EU, a ako njima ne uspiju adekvatno pokriti troškove, morat će poduzeti određene mjere ograničenja poslovanja.

Tagovi: Geoplin, ruski plin, Gazprom, Petrol
PROČITAJ I OVO
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
ODLUKE
G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
WASHINGTON - Skupina sedam najbogatijih zemalja G7, Europska unija i Australija uveli su ograničenja cijena ruskog dizela i drugih naftnih derivata kao dio sankcija protiv Rusije zbog njezina napada na Ukrajinu.
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
OIE
MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
BEOGRAD - MK grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali su 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača od konzorcija zajmodavaca predvođenog Erste grupom.
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
RUSKA NAFTA
EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
BRUXELLES - Zemlje članice EU-a postigle su dogovor o gornjoj granici cijena ruskih naftnih derivata koje Moskva izvozi u treće zemlje, izvijestilo je Vijeće EU-a iz švedskog predsjedništva. Sporazum sada moraju službeno odobriti članice.
Nafta skočila na 83 dolara nakon podataka iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta skočila na 83 dolara nakon podataka iz SAD-a
LONDON - Nafta je skočila iznad razine od 83 dolara budući da su podaci iz SAD-a pokazali ubrzani tempo zapošljavanja na početku godine, potaknuvši optimistična očekivanja o potražnji.
Fond za zaštitu okoliša ulaže u zelenu infrastrukturu u gradovima
ZELENA TRANZICIJA
Fond za zaštitu okoliša ulaže u zelenu infrastrukturu u gradovima
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je ugovore za provedbu 46 projekata kojima će se sufinancirati aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE