GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Geopolitički rizici poduprli cijene nafte iznad 90 dolara

Geopolitički rizici poduprli cijene nafte iznad 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 17:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak iznad razine od 90 dolara, poduprte geopolitičkim rizicima koji su zasjenili strahovanja da će postrožena monetarna politika u nizu velikih gospodarstava izazvati recesiju i naškoditi potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte nakon podneva bila viša za 71 cent nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 90,54 dolara. Nakratko je bila porasla više od dva dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 83,47 dolara nakon što je nakratko bio poskupio više od tri dolara.

Cijene su snažno porasle u jutarnjoj trgovini pod utjecajem naznaka oporavka potražnje u Kini od strogih mjera suzbijanja covida 19.

Barem tri kineske državne rafinerije i velika privatna rafinerija razmatraju povećanje proizvodnje do 10 posto u listopadu u odnosu na rujan zbog snažnije potražnje i mogućeg rasta izvoza goriva u četvrtom tromjesečju, rekli su upućeni izvori.

Potporu cijenama pruža i moguća eskalacija rata u Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio djelomičnu mobilizaciju i podržao referendume na odmetnutim ukrajinskim područjima, potaknuvši zabrinutost za opskrbu.

Europska unija odgovorila je najavom novih sankcija protiv Rusije. Bruxelles razmatra limit za cijenu ruske nafte, stroža ograničenja izvoza tehnoloških proizvoda u Rusiju i nove sankcije za ruske državljane, rekli su diplomati u četvrtak.

Geopolitički rizici zasjenili su tako zaoštravanje monetarne politike u nizu velikih gospodarstava. Američka središnja banka podigla je u srijedu kamatne stope za tri četvrtine postotnog boda, a njezin primjer slijedile su i švicarska i britanska središnja banka, pokušavajući ukrotiti inflaciju.

Europska središnja banka podigla ih je već prije desetak dana, također za tri četvrtine postotnog boda.

"To samo pokazuje koliko je sinkroniziran aktualni ciklus pooštravanja monetarne politike", ističu u Deutsche Banku.

Podizanje troškova zaduživanja moglo bi izazvati recesiju, a to bi značilo slabiju potražnju za naftom.

Kočnica cijenama bio je i podatak vlade u Washingtonu da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošlom tjednu za 1,1 milijun barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu pojeftinio 24 centa, na 96,31 dolar.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
PREGOVORI
Europska komisija želi pokušati pregovorima smanjiti cijene plina
BRUXELLES - Europska komisija pregovara s pouzdanim dobavljačima plina o snižavanju cijena plina koji se dostavlja plinovodima, a ako to ne urodi plodom, onda je moguće ograničenje cijene plina, izjavila je povjerenica Komisije za energiju Kadri Simson.
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE