GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni rast broja termoelektrana, najviše u Kini

Globalni rast broja termoelektrana, najviše u Kini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 16:25
Autor: SEEbiz
PEKING -  Globalni kapaciteti za proizvodnju struje u termoelektranama na ugljen porasli su u 2023. godini najsnažnije u sedam godina, potaknuti novogradnjom u Kini i odgodom zatvaranja starih pogona u drugim dijelovima svijeta, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Lani je u pogon pušteno gotovo 70 gigavata (GW) novih energetskih kapaciteta s pogonom na ugljen, za dva posto više nego u 2022. godini, pokazalo je godišnje istraživanje američke savjetodavne tvrtke Global Energy Monitor.

Više od polovine novih kapaciteta otvoreno je u Kini, ukupno 47.4 gigavata. Rast je zabilježen i u ostatku svijeta, prvi puta od 2019. godine.

Zatvoren je pak samo 21.1 gigavat kapaciteta, utvrdili su u Global Energy Monitoru.

Od potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi u 2015. godini, kapacitete termoelektrana smanjilo je 25 zemalja, a 35 ih je povećalo, upozorila je glavna autorica GEM-ova izvješća Flora Champenois, dodavši da su rezultati trebali biti puno bolji.

"Svijet ide u pravom smjeru u pitanju uloge ugljena u energetskom sektoru, ali ne dovoljno brzo, uz pojedinačne rizične zaobilaznice", rekla je Champenois.

Da bi se prosječni rast globalne temperature zadržao ispod utvrđenog plafona od 1.5 stupnjeva Celzijusa, globalni kapaciteti termoelektrana na ugljen trebali bi biti zatvoreni do 2040. godine, prema projekcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Godišnje bi u prosjeku trebalo biti zatvoreno 126 gigavata, odnosno dvije termoelektrane tjedno, čak i ako se ne instaliraju novi kapaciteti, naglasio je GEM.

Trenutno se pak razvija 578 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju struje uz upotrebu ugljena, uključujući 408 gigavata samo u Kini, dovoljno za napajanje cijele Indije, ističu autori istraživanja.

Nešto manje od 200 gigavata u fazi je izgradnje, uključujući 140 gigavata u Kini, prema istraživanju. Kina je istodobno zbog zabrinutosti za energetsku sigurnost ublažila tempo zatvaranja termoelektrana na ugljen.

Dozvole za nove projekte izdane su pod geslom "gradi pa mijenjaj", što navodi na zaključak da bi trebali biti kratkoročno rješenje. "Takav je pristup skupa i rizična kocka, pogotovo kada se uzmu u obzir dostupna alternativna rješenja", smatra Champenois.

Tagovi: ugljen, termoelektrane, kina, Global Energy Monitor
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE