GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Ovo je investicijska prilika desetljeća

Goldman Sachs: Ovo je investicijska prilika desetljeća
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 21:13
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Investitori uvijek sanjaju o jedinstvenim mogućnostima koje bi njihova mala ulaganja pretvorile u veliku sreću.

Istodobno, svi smo čuli priče o pojedincima koji kupuju jeftine dionice nepoznate tehnološke tvrtke, koja potom izrasta u diva. Primarni ulagači tako su postali milijunaši, a protiv tako pozitivne priče nitko ne bi imao ništa protiv.

No, možda se takva prilika tek pojavljuje, pišu internetski portal Motley Fool. Izvještaj investicijske banke Goldman Sachs kaže da veliki potencijal rasta vide u ekološki prihvatljivim tehnologijama ili u tzv. zelenom vodiku. To bi moglo postati tržište vrijedno oko dvanaest bilijuna dolara do 2050. godine. S obzirom na velike izglede za rast, ulagači bi trebali pomno pratiti razvoj događaja, jer takvu priliku ne bi bilo pametno propustiti, upozorava Goldman Sachs.

U Goldman Sachsu stavljaju velik naglasak na tehnologiju koja se naziva zeleni vodik. Spomenuta tehnologija vodi dodaje elektrolite u ovaj postupak i koristi energiju koja se dobiva isključivo na okolišu prihvatljiv način. Također ističu da postupak razdvaja atom vodika od dva atoma kisika te da je vodik idealna zamjena za goriva bez emisija.

Za sada su troškovi postupka još uvijek vrlo visoki jer troše puno energije. U svakom slučaju, troškovi obnovljivih izvora već se brzo kopiraju, čineći zeleni vodik sve pristupačnijim i zanimljivijim rješenjem.

Zbog svestranosti vodika i pada troškova, Goldman Sachs vjeruje da tehnologija koja se temelji na tome ima ogroman potencijal. Stoga očekuju da će zeleni vodik postati najveći potrošač energije u Europi, što je trenutno u prvom planu njegovog razvoja. To bi istodobno udvostručilo potrebu za energijom na Starom kontinentu, što je dobra vijest za programere i dobavljače energije iz obnovljivih izvora. To istodobno pokazuje mogućnost obnove postojeće energetske infrastrukture koja uključuje cijevi za plin i toplinsku energiju.

Kada se planovi i razvojni potencijal u SAD-u i Aziji pridruže europskoj inicijativi, tržište zelenog vodika dobiva na vrijednosti; konačna vrijednost cijelog tržišta procjenjuje se na čak 12 bilijuna dolara do 2050. godine, kaže se u izvješću. Zbog toga analitičari iz Goldman Sachsa zeleni vodik opisuju kao jedinstvenu priliku za ulaganje.

Među vodećim tvrtkama u razvoju je i američka tvrtka NextEra. Rebecca Kujawa, glavna financijska direktorica, ističe: "Uvjereni smo da će naša tehnologija biti ključna za budućnost bez emisija, a posebno smo oduševljeni dugoročnim potencijalom zelenog vodika." provode se samo pilot projekti, od kojih će neki biti pokrenuti tek za tri godine.

To je vrlo dugoročno ulaganje koje bi u konačnici moglo dati značajan doprinos društvu bez ugljika. Naravno, mnogo toga ovisi o padu troškova takvih tehnologija, ali ulagači će sigurno pozorno pratiti ovo područje zbog velikog potencijala za rast.

Tagovi: Goldman Sachs, zeleni vodik, NextEra, zelena energija, obnovljivi izvori energije, energija
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE