GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Golema investicija EU u prijenos struje: U fokusu povezivanje Hrvatske sa Srbijom i BiH

Golema investicija EU u prijenos struje: U fokusu povezivanje Hrvatske sa Srbijom i BiH
ELEKTRIČNA ENERGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2022 / 10:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Europa u prijenos struje ulaže 240 milijardi eura, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da će se graditi nova mreža prema Srbiji i BiH, a hrvatski aduti su interkonekcije Ernestinovo - Sombor i Lika - Banja Luka.

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog plina iz vlastitih potreba za energijom, Europska unija uz pomoć zemalja koje sada nisu njezine članice do 2040. planira povećati kapacitete svoje prijenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procijenjene vrijednosti od 240 milijardi eura.

Kako se navodi u pripadajućem planu Europske udruge operatora prijenosne mreže (ENTSO-E), čiji je član i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), kapacitet dalekovoda, kabela i ostale opreme za prijenos struje diljem Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije te 43.000 novih kilometara mreže uz 1,6 milijuna novih radnih mjesta kao jednu od posljedica tih ulaganja.

Ideja je europskih operatora prijenosa električne energije, čiji je plan pod nazivom TYNDP 2022. u ponedjeljak stavljen u javnu raspravu, da se rastući izvori proizvodnje struje iz sunca i vjetra ubrzano priključuju na mrežu te se tako zamijeni plin kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grijanja.

To znači da je TYNDP dio i velikog Europskog zelenog plana sa zacrtanim ciljem da se jačanjem mreže emisija ugljičnog dioksida već do 2030. smanjuje za 14 metričkih tona godišnje.

"Jedna od glavnih prednosti rješavanja potreba sustava je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućavajući europskim zemljama da razmjenjuju električnu energiju kako bi zamijenile skupu toplinsku proizvodnju jeftinijom, čime se smanjuje ovisnost Europe o plinu. Proizvodnja električne energije temeljena na plinu smanjila bi se za 75 teravatsati godišnje do 2040., što je ekvivalentno 14 posto proizvodnje električne energije iz plina u EU u 2021.", navodi se u planu Europske udruge operatora prijenosne mreže, koja okuplja 38 europskih operatora prijenosa električne energije.

Među njima su i operatori iz zemalja koje nisu članice EU, što je bitno za investicije koje HOPS mora ostvariti u okviru plana Udruge.

Naime, od 141 investicije iz spomenutog plana, nositelj dviju je HOPS, ali u suradnji s operatorima iz drugih zemalja. Riječ je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovata Ernestinovo - Sombor u suradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka - Split s odvojkom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovata Lika - Banja Luka, što iziskuje suradnju s operatorom iz BiH, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Tagovi: električna energija, struja, Hrvatski operator prijenosnog sustava, interkonekcije Ernestinovo - Sombor, interkonekcija Lika - Banja Luka
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE