GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Golema investicija EU u prijenos struje: U fokusu povezivanje Hrvatske sa Srbijom i BiH

Golema investicija EU u prijenos struje: U fokusu povezivanje Hrvatske sa Srbijom i BiH
ELEKTRIČNA ENERGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2022 / 10:14
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Europa u prijenos struje ulaže 240 milijardi eura, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da će se graditi nova mreža prema Srbiji i BiH, a hrvatski aduti su interkonekcije Ernestinovo - Sombor i Lika - Banja Luka.

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog plina iz vlastitih potreba za energijom, Europska unija uz pomoć zemalja koje sada nisu njezine članice do 2040. planira povećati kapacitete svoje prijenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procijenjene vrijednosti od 240 milijardi eura.

Kako se navodi u pripadajućem planu Europske udruge operatora prijenosne mreže (ENTSO-E), čiji je član i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), kapacitet dalekovoda, kabela i ostale opreme za prijenos struje diljem Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije te 43.000 novih kilometara mreže uz 1,6 milijuna novih radnih mjesta kao jednu od posljedica tih ulaganja.

Ideja je europskih operatora prijenosa električne energije, čiji je plan pod nazivom TYNDP 2022. u ponedjeljak stavljen u javnu raspravu, da se rastući izvori proizvodnje struje iz sunca i vjetra ubrzano priključuju na mrežu te se tako zamijeni plin kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grijanja.

To znači da je TYNDP dio i velikog Europskog zelenog plana sa zacrtanim ciljem da se jačanjem mreže emisija ugljičnog dioksida već do 2030. smanjuje za 14 metričkih tona godišnje.

"Jedna od glavnih prednosti rješavanja potreba sustava je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućavajući europskim zemljama da razmjenjuju električnu energiju kako bi zamijenile skupu toplinsku proizvodnju jeftinijom, čime se smanjuje ovisnost Europe o plinu. Proizvodnja električne energije temeljena na plinu smanjila bi se za 75 teravatsati godišnje do 2040., što je ekvivalentno 14 posto proizvodnje električne energije iz plina u EU u 2021.", navodi se u planu Europske udruge operatora prijenosne mreže, koja okuplja 38 europskih operatora prijenosa električne energije.

Među njima su i operatori iz zemalja koje nisu članice EU, što je bitno za investicije koje HOPS mora ostvariti u okviru plana Udruge.

Naime, od 141 investicije iz spomenutog plana, nositelj dviju je HOPS, ali u suradnji s operatorima iz drugih zemalja. Riječ je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovata Ernestinovo - Sombor u suradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka - Split s odvojkom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovata Lika - Banja Luka, što iziskuje suradnju s operatorom iz BiH, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Tagovi: električna energija, struja, Hrvatski operator prijenosnog sustava, interkonekcije Ernestinovo - Sombor, interkonekcija Lika - Banja Luka
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE