GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj

Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2024 / 08:22
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.

- Sporazum pokriva približno 90 projekata u različitim fazama razvoja, s jasnim planom provedbe tijekom tri godine. Sadrži obveze razvoja i izgradnje elektrana od strane Mytileneosa i akviziciju od strane PPC Grupe po završetku izgradnje svakog projekta - navodi se u zajedničkoj objavi Mytilineosa i PPC-a, bez preciziranja koliko će u koju od država u regiji biti uloženo i u koliko projekata. Iznesena je samo podjela planiranih 2000 megavata novih solarnih parkova koje će partneri napraviti po državama. U Hrvatskoj će biti izgrađeno 445 megavata solara, u Italiji 503, u Rumunjskoj 516, a u Bugarskoj 500 megavata.

Planovi grčkih partnera za Hrvatsku veliki su ako se, primjerice, stave u odnos s podatkom da je 1. ožujka ove godine, prema podacima gospodarsko-interesnog udruženja Obnovljivi izvori Hrvatske (OiEH), ukupni instalirani kapacitet domaćih solarnih elektrana iznosio 510 megavata. Za ilustraciju najavljenog investicijskog zamaha Mytilineosa i PPC-a mogu poslužiti i investicijski podaci nekih od naših najvećih ulagača u solarne parkove, poput HEP-a i Ine. Dok je HEP koncem prošle godine raspolagao instaliranim kapacitetom solara od oko 30 megavata, Ina je dosad pustila u rad dva solarna parka, u Virju i u Sisku, ukupne snage oko 13 megavata.

Budući da i HEP i Ina, kao i mnogi drugi ulagači u solare, najavljuju velika ulaganja u ovoj i idućim godinama, ne treba brzati sa zaključkom da će Mytilineos i PPC biti najveći proizvođači električne energije iz sunca u Hrvatskoj kada ostvare svoje planove, ali će svakako biti među najvećima. Dok je Mytilineos, prema dostupnim podacima, tijekom 2022. u Hrvatskoj osnovao tvrtku kćer, PPC Grupa dosad nije poslovala u Hrvatskoj niti u Italiji.

U prošloj godini Mytilineos je uprihodio oko 5,5 milijardi eura, imaju 6500 zaposlenih u Grčkoj i izvan matične države, a planiraju izlazak na Londonsku burzu nakon što su na burzi u Ateni ostvarili tržišnu kapitalizaciju od 5,3 milijarde eura.

Tagovi: Mytilineos, PPC, SOLARI, OIE, ENERGETIKA
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
CIJENE
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
BEOGRAD - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da struja za domaćinstva neće poskupeti ove godine, što, kako je naveo, pokazuje i finansijski izveštaj koji je kompanija predstavila javnosti.
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
URAN
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
HELSINKI - Finska je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je iskopava uran, objavila je rudarska kompanija Terrafame.
Bez većih promjena na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez većih promjena na naftnim tržištima
LONDON - Utorak je donio stabilizaciju cijena nafte na svjetskim tržištima iznad razine od 84 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE