GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčki Energean traži naftu u moru kod Ulcinja početkom 2019.

Grčki Energean traži naftu u moru kod Ulcinja početkom 2019.
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2018 / 09:14
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Grčka kompanija Energean, koja je u martu prošle godine potpisala sa Vladom ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju za dva bloka u opštini Ulcinj, seizmička istraživanja morskog dna bi trebalo da počne tokom prva tri mjeseca naredne godine.

"Vijestima" je iz Uprave za ugljovodonike, čiji je direktor Vladan Dubljević, zvanično rečeno da je obaveza Energeana, u skladu sa ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, da završi istraživanje tokom prvog istražnog perioda koji ističe u martu 2020. godine.

"Očekuje se da grčka kompanija Energean početi seizmička snimanja u crnogorskom podmorju tokom prvog kvartala 2019. godine. U ovom trenutku, grčka kompanija je u postupku završetka studije Procjene uticaja na životnu sredinu i Projekta predmetnih istraživanja. Javna rasprava o ovom elaboratu je završena i trenutno je predmet razmatranja od strane komisije nadležne Agencije za zaštitu prirode i životne sredine. U međuvremenu je u saradnji sa Institutom za biologiju mora izvršen monitoring nultog stanja ribljih resursa", kazali su u Upravi za ugljovodonike.

Seizmičko istraživanje će trajati 13 do 20 dana i obuhvata površinu, kako su objasnili iz Uprave za ugljovodnike od oko 335 kilometara kvadratnih.

Iz grčke kompanije su, kada je potpisan ugovor sa Vladom, saopštili da ukupna investicija za period istraživanja od sedam godina iznosi 19 miliona dolara i podrazumijevava finansiranje novog 3D seizmičkog ispitivanja, geofizičke i geološke studije, kao i bušenje jedne bušotine. Izvršni direktor kompanije Energean Oil and Gas Matias Rigaš je tada ocijenio da je potpisanje ugovora važan dan za tu kompaniju koja je prije tri godine došla u Crnu Goru sa interesovanjem da počne posao istraživanja nafte i gasa.

"Ovdje smo sa posvećenošću da počnemo proces istraživanja. Naša kompanija u Grčkoj posluje 35 godina, gdje radi u ekološki osjetljivom području. Za to vrijeme nijesmo imali nijedan incident", naglasio je Rigaš.

On je istakao da su potpuno posvećeni zaštiti životne sredine i ekoloških resursa u Crnoj Gori, ali i da žele da donesu novo iskustvo u istraživanju nafte i gasa.

Dodao je da u Grčkoj imaju 500 zaposlenih, te da im je želje da uposle dosta radnika u Crnoj Gori u kojoj se osjećaju kao kod kuće.

Potpisivanjem ugovora sa Energean-om okončan prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Prethodno je Vlada potpisala u septembru 2016. godine ugovor sa italijansko-ruskim konzorcijum Eni-Novatek koncesija za istraživanje četiri bloka u opštini Ukinj.

Prvi tender za istraživanje nafte u crnogorskom podmorju je raspisan krajem jula 2013. godine, a zatvoren je 15. maja 2014. Tender se odnosio na 13 istražnih blokova.

Iz Uprave za ugljovodonike je sredinom prošle sedmice saopšteno da 3D seizmičko istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 se odvija po planu. To istraživanje je počelo 19. novembra i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole, 34 dana.

Koncesija za te blokove je data italijansko-ruskom konzorcijumu Eni-Novatek

"Tokom prvih sedam dana rada, brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress, završio je snimanje oko 300 km2 što je oko 22 odsto ukupne površine blokova 4, 5, 9 i 10 u crnogorskom podmorju. U ovom periodu, 3D seizmičko snimanje je realizovano bez problema i zastoja. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu", saopšteno je iz Uprave.

Kako su naveli, licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Polar Empress nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora.

"Pored toga u ovom periodu nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u "sigurnosnoj" zoni (zona u radijusu od 700 m od broda)", kazali su u Upravi.

Tagovi: Energean, konzorcijum Eni-Novatek, Vladan Dubljević, istraživanje nafte u Crnoj Gori
PROČITAJ I OVO
Gorivo u Crnoj Gori od utorka skuplje za tri do četiri centa
CIJENE GORIVA
Gorivo u Crnoj Gori od utorka skuplje za tri do četiri centa
PODGORICA - Sve vrste goriva na crnogorskim pumpama od utorka će poskupiti tri do četiri centa po litru, pokazuje preliminalna analiza cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura koju su “Vijesti” dobile od trgovaca naftnih derivata.
Snažan pad prihoda Elektroprivrede HZHB u 2020.
PAD
Snažan pad prihoda Elektroprivrede HZHB u 2020.
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar ostvarilaje neto dobit u 2020. godini od 822 hiljade KM, nakon što je u istom periodu prošle godine imala dobit od 2,47 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara, pritisnute jačim dolarom i predviđanjima da će više cijene potaknuti vodeće proizvođače da povećaju opskrbu.
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
TEŠKA GODINA
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijaradi dinara a investirala je više od 25 milijardi dinara, saopšteno je danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE