GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D

Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2022 / 10:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana.

“Ivana D – 2 godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za sobom!”, neke su od poruka koje je Greenpeace odaslao INA-i i Vladi, priopćeno je iz ekološke organizacije Greenpeace.

“Samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila je inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, vidjeli smo prije točno dvije godine kad je Ivana D završila na dnu mora. Zato smo odmah pozvali INA-u i Vladu da temeljito ispitaju sve odobalne plinske platforme na Jadranu”, izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

“Prema našim informacijama, postoji i Rješenje Državnog inspektorata iz rujna 2021. kojim su, između ostalog, naložene i ‘sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijskog odobalnog objekta IVANA D s morskog dna u roku od godine dana’, što se dosad nije dogodilo”, dodaje Andrić.

Istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da više od 70% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

“Tražimo da se mjesto havarije trajno osigura od mogućih posljedica po okoliš i klimu, a potonula konstrukcija ukloni s morskog dna. Istovremeno odbacujemo kao ciničnu i bezobzirnu ideju da se 500 tona željeza ostavi na dnu Jadrana kao umjetni greben jer tobože doprinosi zaštiti bioraznolikosti. Znači li to da se i preostalih devetnaest platformi planira oboriti na dno na kraju radnog vijeka pa da i tamo cvate morski život?”, pita se Andrić te zaključuje kako INA, uz blagoslov Vlade, očito nesmetano ulaže u nove bušotine dok nonšalantno štedi na uklanjanju svog otpada iz Jadrana.

Greenpeace poziva nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na veću transparentnost u istraživanju slučaja Ivane D. Naime, nadležno ministarstvo istragu je pokrenulo još u siječnju 2021. godine, a informacije o tome kako je došlo do havarije i što se konkretno poduzima dolaze na kapaljku i to uglavnom tek na inzistiranje zainteresirane javnosti.

U Greenpeaceu naglašavaju da i EU i Hrvatska moraju napraviti hitan otklon od fosilnih goriva, uključujući i plin. Fosilni plin nije ni zelen ni čist niti je tranzicijsko gorivo, nego ubojica klime. Hrvatska ima golem potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo sunčeve energije i pogotovo na Jadranu, a nju ne koristimo ni jedan posto”, podsjeća Andrić, te još jednom poziva Vladu, premijera Plenkovića i ministra Filipovića da konačno otkriju jadransko sunce, a plin ostave u duboko u zemlji i daleko u prošlosti.

Fotografija: Greenpeace/ Bojan Haron Markicevic

Tagovi: Greenpeace, Petra andrić, plinskA platformA Ivana D, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE