GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa Petrol lani sa znatno manjim gubitkom od prvotno objavljenog

Grupa Petrol lani sa znatno manjim gubitkom od prvotno objavljenog
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 14:31
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema nerevidiranim podacima, Grupa Petrol lani je zabilježila rekordnih 9,5 milijardi eura prihoda od prodaje, što je 91 posto više nego godinu prije. Čisti gubitak iznosio je 2,7 milijuna eura, a ne 12,1 milijun eura, kako je Petrol u siječnju objavio preliminarnu procjenu. Godinu ranije grupa je zabilježila 124,5 milijuna eura čiste dobiti.

Uz više nabavne i prodajne cijene motornih goriva i energenata, na rast prihoda utjecala je i povećana količinska prodaja goriva i derivata potaknuta niskim cijenama te pripajanje tvrtke Crodux derivati dva Petrolu. grupe, pisano je u današnjoj objavi nerevidiranih rezultata poslovanja na stranicama Ljubljanske burze nakon što su se nadzornici upoznali s poslovanjem. Grupacija je za 2022. planirala 5,9 milijardi eura prihoda od prodaje.

Na razini grupe prodali su 4,1 milijun tona goriva i derivata, što je 25 posto više nego godinu prije. Od prodaje energije i rješenja ostvareno je 48,2 posto prihoda, od prodaje goriva i derivata 46,3 posto, a od prodaje robe i usluga 5,5 posto.

Povećanje prihoda od prodaje nije se odrazilo na usklađenu bruto dobit zbog visokih nabavnih cijena svih energenata i utjecaja regulacije motornih goriva i ostalih energenata, kao ni štete Geoplinu zbog neisporuke prirodnog plina prema ruskom ugovoru. Time je dosegnuto 393,4 milijuna eura odn 28 posto manje nego 2021.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) lani je iznosila 96,3 milijuna eura, što je 60 posto manje nego godinu prije. Najveći utjecaj na to imala je regulacija cijena motornih goriva na svim tržištima, i to 188,9 milijuna eura, regulacija cijena ostalih energenata odnijela je 8,3 milijuna eura, a manjak zaliha prirodnog plina 51,7 milijuna eura.

Kao rezultat toga, promijenila se struktura EBITDA. Većinski udio, 71,4 posto, činile su trgovačke robe i usluge, zatim energija s 18,9 posto, a goriva i derivati s 2,6 posto.

U navedeni neto gubitak od 2,7 milijuna eura nije uključena naknada štete nastale u 2022. godini zbog regulacije cijena goriva u Sloveniji (u iznosu od 106,9 milijuna eura) i Hrvatskoj (u iznosu od 55,9 milijuna eura). ). Kako bi nadoknadio tu štetu, Petrol je pokrenuo postupke za mirno rješenje spora kod slovenskog Državnog odvjetništva i Republike Hrvatske.

Zbog promijenjenih okolnosti smanjili su ulaganja, naime umjesto planiranih 100 milijuna izdvojili su 59,8 milijuna eura, od čega 48 posto za projekte energetske tranzicije.

Nadzorni odbor ocijenio je da je grupa adekvatno prilagodila svoje poslovanje izazovnim uvjetima na tržištu. „Uprava Petrola je, prema ocjeni nadzornog odbora, u zahtjevnim okolnostima energetske krize i državnih regulatornih intervencija vodila kompaniju profesionalno, dobro upravljala rizicima poslovanja i likvidnosti, realizirala ključne razvojne projekte tvrtke, te cjelovitom energetskom ponudom i učinkovitom prilagodbom otežanim uvjetima poslovanja u najvećoj je mogućoj mjeri ublažio posljedice negativnih trendova na energetskom tržištu, osigurao stabilnu i pouzdanu opskrbu gorivima i energentima te sveobuhvatnu podršku svojim kupcima kroz učinkovit proces nabave", poručuju iz Petrola.

Potvrđuje to, dodaju, i ocjena S&P Global Ratingsa koja je u prosincu potvrdila Petrolu dugoročni kreditni rejting BBB- i kratkoročni A-3 sa stabilnim izgledima.

Grupacija je nastavila s provedbom strategije za razdoblje 2021.-2015., između ostalog, ojačala je svoju prisutnost u regiji jugoistočne Europe te proširila svoje aktivnosti na području energenata i usluga energetske tranzicije.

Akvizicijom Croduxa Petrol je postao drugi najveći dobavljač naftnih derivata u Hrvatskoj. Tri velike solarne elektrane na području Knina, koje su se počele graditi prošle godine, počet će s radom ove godine. Krajem 2022. grupa je imala 594 prodajna mjesta, od čega je gotovo polovica izvan Slovenije. Broj punionica za električna vozila povećan je za 121 na 417.

Za ovu godinu planiraju 10,2 milijarde eura prihoda od prodaje, 675 milijuna eura prilagođene dobiti, 250,4 milijuna eura EBITDA-e i 117,1 milijun eura neto dobiti. Za investicije bi trebalo izdvojiti 75 milijuna eura.

Tagovi: Petrol, cijene goriva, Nada Drobne Popović, regulirane cijene goriva, Crodux
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE