GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Habeck: Njemačkoj ne prijeti nestašica plina

Habeck: Njemačkoj ne prijeti nestašica plina
UVJERAVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka se zbog ukrajinske krize ne bi trebala suočiti s nestašicom plina, rekao je u srijedu ministar gospodarstva Robert Habeck.

"Njemačka vlade je poduzela korake kako ne bi došlo do poteškoća u opskrbi plinom", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

On je istodobno upozorio da bi zbog "nestabilne vanjskopolitičke situacije" u sljedećim danima moglo iznova doći do poskupljenja energenata, čije se cijene već sad nalaze na rekordnoj razini.

"To se može brzo smiriti jer je zima polako iza nas" , dodao je Habeck.

On je ustvrdio da će cijene plina i dalje ostati na visokoj razini, kao što je to bio slučaj i prije eskalacije u Ukrajini, ali je zaključio kako su te cijene "na razini koja je podnošljiva".

Ministar je najavio neke mjere kojima bi se rasteretilo potrošače.

"Kada je u pitanju kratkoročni porast cijena energenata i opterećenje za privatne i poslovne potrošače tu smo planirali neke olakšice", rekao je Habeck.

Tako bi od ljeta trebao biti ukinut namet u sklopu Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je trenutno sastavni dio cijene električne energije.

Planirana je i jednokratna financijska pomoć socijalno ugroženima za subvenciju godišnjeg obračuna energenata, za koji se ove godine očekuje da će biti viši nego inače.

Tijekom dana će koalicijska vlada raspravljati o daljnjim mjerama ublažavanja financijskog tereta s kojima se građani suočavaju zbog poskupljenja energenata. Kao jedna od mogućih mjera navode se i porezne olakšice za one koji putuju na posao.

Njemačka vlada je kao reakciju na rusko priznanje separatističkih područja u Ukrajini u utorak zaustavila izdavanje dozvole za plinovod Sjeverni tok II, kojim su dodatne količine plina iz Rusije trebale biti transportirane u Njemačku, koja trenutno 55 posto svojih potreba za zemnim plinom pokriva uvozom iz Rusije.

Tagovi: Robert Habeck, Njemačka, ruski plin, Sjeverni tok 2
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE