GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Habeck planira opsežne reforme tržišta električne energije

Habeck planira opsežne reforme tržišta električne energije
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2022 / 21:20
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck planira dalekosežne reforme tržišta električne energije kako bi smanjio cijene za potrošače i industriju, prema glasnogovorniku u petak.

Cijene energije rastu u Europi i Habeck planira odvojiti troškove za kupce od rastuće cijene plina, što će vjerojatno biti srednjoročni projekt. On također traži porez na iznenadnu dobit.

Reforma bi se bavila jednim od temeljnih načela koja upravljaju tržištem električne energije, navodi se u izvješću poslovnih novina Handelsblatt.

Do sada su plinske elektrane bile sklone određivanju cijene na tržištu električne energije, što znači da cijena električne energije automatski raste s cijenom plina.

Habeck planira promijeniti ovu dinamiku kako bi potrošači i industrija mogli imati koristi od činjenice da se električna energija može proizvesti relativno jeftino iz obnovljivih izvora.

Trenutačno se opskrba električnom energijom u Njemačkoj temelji na "poretku zasluga" koji diktira redoslijed kojim se elektrane koriste na burzi električne energije.

Prvo se koriste elektrane koje mogu jeftino proizvesti električnu energiju kako bi se zadovoljila potražnja, poput vjetroelektrana.

Međutim, cijene se temelje na posljednjem, najskupljem izvoru energije koji zadovoljava potražnju - trenutačno plinskim elektranama zbog visokih cijena plina, koje su značajno povisile cijene električne energije.

Dok bi Njemačka zadržala svoj poredak po zaslugama, što znači prvo korištenje jeftinijih izvora energije, Habeck planira promijeniti ishod za kupce električne energije.

Reforma bi bila moguća samo u srednjem roku jer bi se morali uključiti i europski partneri i Europska unija, rekao je glasnogovornik.

Kratkoročno je fokus ostati na iznenadnom porezu i brzim olakšicama za potrošače, uz programe pomoći za šire gospodarstvo, rekao je glasnogovornik.

Međutim, vjerojatna je daljnja rasprava o opcijama budući da se pro-poslovni FDP, u vladi sa socijaldemokratima i Zelenima, protivi porezu na neočekivanu dobit.

Tagovi: Robert Habeck, električna energija, njemačko tržište električne energije
PROČITAJ I OVO
Filipović o Oršuliću: Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije
OČEKIVANJA
Filipović o Oršuliću: Očekujem stabilno poslovanje HEP-a i nove investicije

MARIJA BISTRICA - Ministar gospodarstva Davor Filipović u Dnevniku N1 komentirao je izbor Vice Oršulića kao v.d. predsjednika Uprave HEP-a, ali i još neke aktualne teme, kao što je nedavni incident na zagrebačkom Jakuševcu.

Poljska odobrila gradnju 24 mala nuklearna reaktora
REAKTORI
Poljska odobrila gradnju 24 mala nuklearna reaktora
VARŠAVA - Poljska je dala zeleno svjetlo za izgradnju 24 mala modularna nuklearma reaktora na šest lokacija, rekli su danas čelnici tvrtke koja će graditi postrojenja.
Kineski izvoz zadržao cijene nafte blizu 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kineski izvoz zadržao cijene nafte blizu 75 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 75 dolara budući da su podaci o kineskom izvozu prevagnuli nad zabrinutošću za potražnju u SAD-u i Kini, osiguravši protutežu visokoj američkoj proizvodnji.
Rosneft tuži njemačku vladu
TUŽBA
Rosneft tuži njemačku vladu
MOSKVA - Ruska naftna kompanija Rosneft podnijela je njemačkom ustavnom sudu tužbu protiv vlade zbog uvođenja državne uprave u njezinoj podružnici, rekli su danas odvjetnici kompanije. U rujnu prošle godine vlada je preuzela Rosneft Deutschland povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju. U listopadu je Rosneft zbog toga podigao tužbu.
Tko je Vice Oršulić, novi šef HEP-a?
KADROVI
Tko je Vice Oršulić, novi šef HEP-a?
ZAGREB - Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice predložila HDZ-ovog Vicu Oršulića za vršitelja dužnosti predsjednika Uprave HEP-a. Ovaj 53-godišnji diplomirani inženjer elektrotehnike naslijedio je Franu Barbarića, protiv kojega je splitsko općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE