GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hakeri potpuno onemogućili interni sustav u Ini

Hakeri potpuno onemogućili interni sustav u Ini
TEŽAK UDARAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 07:25
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Prije tjedan dana, 14. veljače, dogodio se hakerski napad na našu najveću naftnu kompaniju INA-u, o čemu su oni tada kratko izvijestili na svojim stranicama. Riječ je bila o ransomware napadu koji je inficirao računalnu mrežu ove kompanije, te zaposlenicima značajno otežao ili gotovo onemogućio rad.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi Bug, sustav MOL Grupe nije zahvaćen. Radnici koji su se netom nakon napada našli na radnim mjestima posvjedočili su da je "svako računalo koje je tada uključeno" bilo odmah inficirano i trenutačno je neupotrebljivo. Svima koji u vrijeme napada (prošli petak oko 22 sata) nisu bili na radnim mjestima odmah je bilo poručeno da računala niti ne uključuju. U pomoć su u međuvremenu navodno pozvani i vanjski stručnjaci za cyber sigurnost kako bi se sanirale posljedice napada.

Neka radna mjesta i dalje mogu funkcionirati, maloprodaja nije zahvaćena, no interna mreža kompanije je iz sigurnosnih razloga blokirana do daljnjega, doznali smo.

"Poslovi se obavljaju kao u doba prije Interneta", govori izvor.

Američki portal ZDNet prenio je informaciju kako je riječ o napadu ransomwareom vrste CLOP, a opisi događaja koje smo čuli konzistentni su upravo s ransomware napadima.

Na upit iz odjela za korporativne komunikacije i marketing INA-e su nam odgovorili sljedeće:

"INA Grupa u procesu je otklanjanja poteškoća u informatičkim sustavima na koje je utjecao kibernetički napad koji se dogodio krajem prošlog tjedna. Započeli smo s oporavkom sustava te radimo na ponovnoj uspostavi svih usluga koje povremeno nisu radile.

Kao što je ranije napomenuto, kibernetički napad prijavljen je mjerodavnim institucijama s kojima INA u potpunosti surađuje. Napad i mogući neovlašteni pristup podacima se istražuje. Kao i kod svakog kibernetičkog napada, u ovom trenutku ne možemo isključiti mogućnost da je došlo i do neovlaštenog pristupa osobnim podacima.

Napominjemo kako je opskrba tržišta sigurna, a prodaja goriva na našim maloprodajnim mjestima se nastavlja odvijati neometano. Također, provedba svih plaćanja je sigurna, neovisno o tome radi li se o gotovinskom plaćanju, INA kartici ili bankovnoj kartici.

Ispričavamo se našim kupcima i poslovnim partnerima za eventualne neugodnosti koje je ova situacija mogla prouzročiti. Cijenimo vašu kontinuiranu podršku i razumijevanje u ovoj situaciji."

O ozbiljnosti situacije i nemogućnosti normalnog rada unutar INA-e može posvjedočiti i činjenica da spomenuti odjel za komunikaciju s medijima privremeno koristi adresu elektroničke pošte na – Gmailu.

Tagovi: hakerski napad na Inu, ransomware, kompanija Ina, maloprodaja, Gmail
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE