GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HE Lešće radi po ljetnom režimu i obavještava građane o mogućem vodenom valu

HE Lešće radi po ljetnom režimu i obavještava građane o mogućem vodenom valu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 14:10
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - HE Lešće se posebnim režimom rada i drugim mjerama prilagodila kupališnoj sezoni na rijeci Dobri, o čemu su obaviještene općine Netretić, Generalski Stol i Bosiljevo, a o mogućem vodenom valu s akumulacije podaci se mogu dobiti na domeni hep.hr i u medijima, priopćio je u ponedjeljak Centar 112.

Centar 112 Karlovačke županije najavio je u ponedjeljak da će do 15. rujna redovito obavještavati građane preko medija o režimu rada Hidroelektrane Lešće, zbog što sigurnijeg korištenja rijeke Donje Dobre.

Od 1. lipnja do 15. rujna elektrana radi u ljetnom režimu, s pola svojeg kapaciteta, prilagođeno kupačima, veslačima, ribičima i izletnicima koji borave na području nizvodno od hidroelektrane. To znači da je u pogonu jedan glavni agregat (60 m3/s) u večernjim satima. Time se vodni val Donjom Dobrom do ušća u Kupu spušta tijekom noći. Izuzetak se može dogodoti za vrijeme ekstremne količine oborina i toliko velikog dotoka vode da bi se bez puštanja vodnog vala nizvodno ugrozio elektroenergetski sustav.

Informacije o ljetnom režimu rada HE Lešće i o protoku vode za po 12 sati unaprijed dostupne su na https://lesce.hep.hr/novosti, a uz rijeku Dobru su i znakovi upozorenja s QR kodom uz ćije se učitanje prikazuje protok vode u idućih 12 sati na sedam lokacija. Aplikaciju su razvili HEP Proizvodnja d.o.o., GHE Gojak, HEP d.d., Sektor za informacijsko-komunikacijske tehnologije i HEP Trgovina d.o.o.

HEP je uspostavio sustav informiranja građana o vremenu puštanja vode niz Dobru otvaranjem brane na akumulacijskom jezeru nakon što lokalno stanovništvo i vikendaši već nekoliko godina povremeno prosvjeduju zbog opasnosti koje nosi ispuštanje vode, posebno zbog nemilog događaja u lani u kolovozu, kada je neočekivani vodni val s brane ugrozio život jedne kupačice.

Za zatvaranje elektrane ili barem za zabranu rada elektrane ljeti, zalagale su se osim građana i stranke Most i Možemo.

Tagovi: HE Lešće, Hrvatska elektroprivreda, Mrežnica, Dobra, Donja Dobra
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE