GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HE Lešće radi po ljetnom režimu i obavještava građane o mogućem vodenom valu

HE Lešće radi po ljetnom režimu i obavještava građane o mogućem vodenom valu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2022 / 14:10
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - HE Lešće se posebnim režimom rada i drugim mjerama prilagodila kupališnoj sezoni na rijeci Dobri, o čemu su obaviještene općine Netretić, Generalski Stol i Bosiljevo, a o mogućem vodenom valu s akumulacije podaci se mogu dobiti na domeni hep.hr i u medijima, priopćio je u ponedjeljak Centar 112.

Centar 112 Karlovačke županije najavio je u ponedjeljak da će do 15. rujna redovito obavještavati građane preko medija o režimu rada Hidroelektrane Lešće, zbog što sigurnijeg korištenja rijeke Donje Dobre.

Od 1. lipnja do 15. rujna elektrana radi u ljetnom režimu, s pola svojeg kapaciteta, prilagođeno kupačima, veslačima, ribičima i izletnicima koji borave na području nizvodno od hidroelektrane. To znači da je u pogonu jedan glavni agregat (60 m3/s) u večernjim satima. Time se vodni val Donjom Dobrom do ušća u Kupu spušta tijekom noći. Izuzetak se može dogodoti za vrijeme ekstremne količine oborina i toliko velikog dotoka vode da bi se bez puštanja vodnog vala nizvodno ugrozio elektroenergetski sustav.

Informacije o ljetnom režimu rada HE Lešće i o protoku vode za po 12 sati unaprijed dostupne su na https://lesce.hep.hr/novosti, a uz rijeku Dobru su i znakovi upozorenja s QR kodom uz ćije se učitanje prikazuje protok vode u idućih 12 sati na sedam lokacija. Aplikaciju su razvili HEP Proizvodnja d.o.o., GHE Gojak, HEP d.d., Sektor za informacijsko-komunikacijske tehnologije i HEP Trgovina d.o.o.

HEP je uspostavio sustav informiranja građana o vremenu puštanja vode niz Dobru otvaranjem brane na akumulacijskom jezeru nakon što lokalno stanovništvo i vikendaši već nekoliko godina povremeno prosvjeduju zbog opasnosti koje nosi ispuštanje vode, posebno zbog nemilog događaja u lani u kolovozu, kada je neočekivani vodni val s brane ugrozio život jedne kupačice.

Za zatvaranje elektrane ili barem za zabranu rada elektrane ljeti, zalagale su se osim građana i stranke Most i Možemo.

Tagovi: HE Lešće, Hrvatska elektroprivreda, Mrežnica, Dobra, Donja Dobra
PROČITAJ I OVO
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
POTEZI
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
FRANKFURT - Britansko-nizozemska naftna kompanija Shell izvijestila je da je bila prisiljena smanjiti preradu u rafineriji u njemačkom Rhinelandu zbog niskog vodostaja Rajne koji je otežao transport.
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
POTROŠNJA
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
BERLIN - Sedam od deset Nijemaca troši manje energije zbog najveće inflacije u više desetljeća, a pola njih smanjilo je potrošnju na aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je istraživanje.
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
NEIZDRŽIVO
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
RIJEKA - Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama, od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama.
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
POTEZI
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je jučer svoju prvu sjednicu nakon ljetne stanke, a jedna od tema bila je i priprema građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele.
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
ENORMNO
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
NEW YORK - Prirodni plin u Europi trguje se po cijenama koje su ekvivalentne oko 70 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE