GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP će vodu iz Buškog jezera plaćati barem pet miliona KM više

HEP će vodu iz Buškog jezera plaćati barem pet miliona KM više
VODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 07:01
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno su usvojili Prijedlog zakona kojim će Hrvatska elektroprivreda godišnje za korištenje vode iz Buškog jezera plaćati bar pet miliona KM više, a novac će ići u budžete Livna i Tomislavgrada.

Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata predložili su Petar Galić i Ante Baković.

Dosadašnjim zakonima propisana su izdvajanja općinama koja su isključivo vezana za količinu proizvedene električne energije ili iskorištene vode, dok najbitniji faktor, potopljeno zemljište, uopće nije vrednovan, naveli su Galić i Baković.

To posebno pogađa grad Livno i općinu Tomislavgrad, na čijem području su izgrađeni objekti hidroenergetskog sistema Orlovac.
U ovom slučaju su izgradnjama brana i nasipa, ogromne obradive površine Livanjskog polja i Buškog blata pretvorene u hidroakumulacije Buško jezero i kompenzacijski bazen Lipa.

Voda iz ovih akumulacija se koristi za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac u Republici Hrvatskoj.

Posebnost HE Orlovac, u odnosu na ostale hidroelektrane u Federaciji BiH, jeste mala proizvodnja struje u odnosu na hidroakumulacijom zauzetu površinu.

- Smatramo kako je postojeća naknada za iskorištavanje Buškog jezera koju plaća HEP Republike Hrvatske nedovoljna i zanemariva u odnosu na 5.600 hektara potopljene površine obradivog polja te bi se vrednovanjem potopljene površine, bar donekle kompenzirala nemogućnost korišćenja u poljoprivredne i druge svrhe. Usvajanjem ove izmjene Zakona, prvenstveno bi se omogućilo plaćanje pravednije naknade prema gradu Livnu i općini Tomislavgrad od Hrvatske elektroprivrede kao vlasnika ovih objekata, a ujedno svim jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) u Federaciji BiH na čijim prostorima su izgrađeni hidroakumulacijski objekti, osigurava se minimalan iznos naknade'', naveli su u obrazloženju predlagači akta, zastupnici Galić i Baković, prenijela je Fena.

Prema njihovom prijedlogu, godišnji iznos naknade ne može biti manji od 1.500 KM po hektaru površine potopljene hidroakumulacijom.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, HE Orlovac, Buško Blato, Petar Galić, Ante Baković
PROČITAJ I OVO
Tifon: Zbog Vladine uredbe, prodaja premium goriva do isteka zaliha
GORIVO
Tifon: Zbog Vladine uredbe, prodaja premium goriva do isteka zaliha
ZAGREB - Tifon će svoja premium goriva prodavati do istekla postojećih zaliha, dok će opskrba ostalim gorivima biti neometana i kontinuirana, priopćila je ta tvrtka u nedjelju, navodeći kao razlog negativan utjecaj Vladine uredbe o ograničavanju cijena goriva.
Rusija bi ponovo mogla zavrnuti plin
PLIN
Rusija bi ponovo mogla zavrnuti plin
MOSKVA - Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s plinom u Europi i poziva EU na pregovore, izjavio je u subotu Aleksandar Novak, potpredsjednik vlade zadužen za energetska pitanja.
Što će se dalje događati s cijenama goriva?
ANALITIČARI
Što će se dalje događati s cijenama goriva?
ZAGREB - Iako je Vlada mogla uredbom ograničiti cijene goriva do kraja ove godine, odlučila je to učiniti na mjesec dana, što znači da u Banskim dvorima računaju na smirivanje cijena na svjetskom tržištu.
Smijenjen direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija
SMJENA
Smijenjen direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija
ZAGREB - Direktor Gradske plinare Zagreb Igor Pirija opozvan je s dužnosti, potvrdili su u petak iz te gradske tvrtke dodavši da s poduzetnicima koje opskrbljuju, pregovaraju uvjete o nastavku suradnje.
Cijene nafte porasle prema 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 85 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara, potaknute prognozom da će potražnja zamjetno nadmašiti ponudu zbog prijelaza industrije sa skupog plina i ugljena na naftne proizvode.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE