GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.

HEP grupa: 1,46 milijardi kuna konsolidirane neto dobiti u 2020.
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 09:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HEP grupa je u prošloj godini ostvarila konsolidiranu neto dobit od 1,46 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije više za 61,1 milijun kuna, pokazuju podatci iz revidiranog financijskog izvješća HEP grupe.

"Na poslovanje HEP grupe utjecale su poduzete epidemiološke mjere u cilju sprječavanja širenja novog koronavirusa (covid-19), koje su dovele do zaustavljanja dijela gospodarskih aktivnosti, te posljedično smanjenja potrošnje električne energije kupaca poduzetništva i promjena u strukturi potrošnje", navode iz HEP-a, koji je financijska izvješća objavio na svojim internet stranicama.

Po podatcima iz izvješća, poslovni prihodi HEP grupe (Hrvatska elektroprivreda d.d. i ovisna društva) u 2020. godini su iznosili 14,37 milijardi kuna, što je smanjenje za 1,14 milijarde kuna ili za 7,4 posto u odnosu na 2019. godinu.

Na taj je pad prihoda prvenstveno utjecalo smanjenje prihoda od prodaje električne energije za 1,04 milijarde kuna (8,3 posto) zbog manjeg prihoda na inozemnom i domaćem tržištu.

Prihodi od prodaje toplinske energije, pak, ostvareni su u iznosu od 674,1 milijuna kuna te su povećani za 19 milijuna kuna (2,9 posto) zbog veće potrošnje za 5,3 posto, a zbog hladnijeg vremana u zadnjem tromjesečju.

U iznosu od 475,6 milijuna kuna ostvareni su prihodi od prodaje plina na veleprodajnom tržištu, što je prema prethodnoj godini smanjenje od 496,2 milijuna kuna (51,1 posto) uslijed manje prodaje plina za 46 posto (zbog manjeg broja opskrbljivača od 1. travnja u odnosu na prethodnu godinu). Prihodi od prodaje plina krajnjim kupcima od maloprodaje plina, ostvareni su u iznosu od 435,6 milijuna kuna, te su veći za 54,8 milijuna kuna (14,4 posto). Djelatnost plina značajno je povećala dobit na što je utjecala naplata vrijednosno usklađenog potraživanja od domaćeg kupca za isporuku plina u 2018. godini, napominju iz HEP-a.

Po podatcima iz izvješća, poslovni rashodi HEP grupe lani su iznosili 12,21 milijardu kuna, što je smanjenje za 1,6 milijardi kuna ili za 11,6 posto u odnosu na 2019. godinu.

Pritom su troškovi nabave električne energije smanjeni za 1,11 milijardi kuna (31,8 posto) zbog manje nabave električne energije na tržištu za opskrbu kupaca i za trgovanje te nižih cijena uvezene električne energije. Troškovi energetskog goriva manji su za 190,2 milijuna kuna (11,2 posto) u odnosu na 2019. godinu prvenstveno uslijed nižih cijena ugljena i prirodnog plina. Nabavna vrijednost prodanog plina iznosi 788,3 milijuna kuna i manja je u odnosu na 2019. godinu za 538,6 milijuna kuna (40,6 posto) ponajprije zbog smanjene nabave plina za veleprodaju, objašnjavaju iz HEP-a.

Opskrbljivači HEP grupe drže 90,4 posto tržišta

Po podatcima koje iznose, lani je ukupna potrošnja električne energije u Hrvatskoj iznosila 15.384 gigavatsati (GWh), uz manju obračunatu električnu energiju kupcima kategorije kućanstvo za 45 GWh, a poduzetništvu manje za 889 GWh.

Pritom opskrbljivači iz HEP grupe drže 90,4 posto hrvatskog tržišta, na kojem je njihova ukupna prodaja iznosila 13.904 GWh, što je za 6,8 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Prodaja HEP Opskrbe iznosila je 7.823 GWh te je smanjena za 820 GWh, a udio na tržištu smanjen je s 53 posto na 50,9 posto. Prodaja HEP Elektre iznosila je 6.081 GWh te je smanjena za 191 GWh, dok je tržišni udjel povećan s 38,4 posto na 39,5 posto, navodi se u izvješću HEP grupe.

Iz HEP-a podsjećaju kako su 2020. obilježili smanjeni dotoci vode u prvih osam mjeseci te iznadprosječne hidrološke prilike u posljednjem tromjesečju. U konačnici je u hidroelektranama proizvedeno 5,3 TWh (29 posto potrebne električne energije), što je u odnosu na 2019. manje za 511 GWh (8,7 posto).

U termoelektranama je proizvedeno 4.073 GWh električne energije, što je 364 GWh više.

Isporuka iz nuklearne elektrane Krško iznosila je 3.020 GWh, što predstavlja 16,2 posto raspoložive električne energije HEP grupe, a što je 254 GWh u odnosu na 2019. godinu, s obzirom da lani nije bilo redovnog remonta koji se obavlja svakih 18 mjeseci, navode iz HEP-a.

HEP-ova vjetroelektrana Korlat proizvela je 52 GWh, dok su sunčane elektrane i bioelektranetoplane proizvele 26 GWh

Smanjena opskrba kupaca u Hrvatskoj i regiji utjecala je i na smanjenje nabava električne energije na tržištu za oko 2.100 GWh (25,5 posto) u odnosu na 2019. godinu, što je utjecalo na pad troškova poslovanja. Ukupno je izvan sustava nabavljeno 6.151 GWh, podatci su iz HEP-ova izvješća.

Investicije od 4,3 milijarde kuna

"HEP grupa je i u 2020. bila jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, s ulaganjima od 4,3 milijarde kuna. Ostvarene investicije uključuju i 920,6 milijuna kuna ulaganja društva LNG Hrvatska d.o.o.", ističu uz ostalo iz HEP-a.

Uz konsolidirano izvješće, HEP je objavio i nekonsolidirano izvješće za matičnu kompaniju - HEP d.d., koja je lani ostvarila neto dobit od 1,4 milijarde kuna, što je za 293,7 milijuna kuna više nego 2019. godine.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, vjetroelektrana Korlat, HEP Opskrba, NE Krško, HEP grupa, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE