GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP ODS ulaže 90 milijuna kuna u napredne mreže

HEP ODS ulaže 90 milijuna kuna u napredne mreže
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 12:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB – HEP- Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) održao je informativnu radionicu u sklopu „Pilot-projekta uvođenja naprednih mreža“ s ciljem prezentacije ostvarenih rezultata u implementaciji projekta na distribucijskom području Elektre Zagreb u koje se ulaže oko 90 milijuna kuna.

U sklopu Pilot projekta, HEP ODS ulaže u tri funkcionalna područja napredne elektrodistribucijske mreže: naprednu mjernu infrastrukturu, razvoj i optimizaciju konvencionalne mreže te automatizaciju srednjonaponske mreže u pet (Elektroslavonija Osijek, Elektra Zagreb, Elektrodalmacija Split, Elektra Zadar i Elektrojug Dubrovnik) od ukupno 21 distribucijskog područja HEP ODS-a.

„Projektnim aktivnostima povećavamo učinkovitost distribucije električne energije, smanjujemo gubitke električne energije te povećavamo pouzdanost napajanja krajnjih korisnika mreže. Druga projektna aktivnost Optimizacija i razvoj konvencionalne mreže koja obuhvaća zamjenu 449 transformatora novim učinkovitim transformatorima u potpunosti je završena. Također, ugradili smo više od 14.000 naprednih brojila kod korisnika te 100 od ukupno 161 dvostruko upravljive sklopke“, kazao je Krešimir Ugarković, voditelj projekta.

Riječ je o prvom projektu HEP ODS-a sufinanciranom bespovratnim sredstvima Europske unije, a od 176,83 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, čak 149,95 milijuna kuna, odnosno 85 posto, čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
„U sklopu projekta, u napredne mreže na području Elektre Zagreb ulaže se oko 90 milijuna kuna, što obuhvaća opremu i potrebne radove. Sve radove na projektnim aktivnostima organiziraju djelatnici Elektre Zagreb. Kroz projekt ćemo ostvariti značajne uštede, jer primjerice samo 1 posto gubitaka u Distribucijskom području Elektre Zagreb adekvatno je potrošnji 7500 kućanstava“, istaknuo je Anton Marušić, direktor Elektre Zagreb.

Na radionici u Zagrebu stručno predavanje na temu „Regulatorni pogled na uvođenje naprednih mreža i sustava naprednog mjerenja u distribucijsku mrežu“ održao je Lahorko Wagmann, direktor Sektora za električnu energiju u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji.

„Gubici električne energije u distribucijskoj mreži u 2021. godini iznosili su 1.212 GWh, odnosno 7,2% neto preuzete električne energije koja je iznosila 16.877 GWh. Apsolutni i relativni iznos gubitaka u distribucijskoj mreži je najniži u posljednjih deset godina. Desetogodišnji plan ulaganja u distribucijsku mrežu iznosi oko 12,7 milijardi kuna. Taj plan uzima u obzir obveze i strateško opredjeljenje RH u pogledu prihvata obnovljivih izvora električne energije, pri čemu je naglasak na mjere smanjivanja gubitaka u distribucijskoj elektroenergetskoj mreži“, istaknuo je Wagmann.
U sklopu projektne aktivnosti Napredna mjerna infrastruktura, na području Elektre Zagreb ugrađuje se 10.000 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 3041 brojilo u transformatorskim stanicama. Ova projektna aktivnost obuhvaća oko 420.000 korisnika mreže, dok 10.000 korisnika dobiva pristup naprednoj mreži.
Razvoj i optimizacija konvencionalne mreže na području Elektre Zagreb obuhvatila je isporuku i ugradnju 248 energetski učinkovitih transformatora, što je više od 50 posto u odnosu na ukupan broj transformatora koji se ugrađuje na ovom projektu.
Automatizacija srednjonaponske mreže obuhvaća ugradnju daljinski upravljivih uređaja u dubini mreže što povećava pouzdanost napajanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida te stvara tehničke preduvjete za širu integraciju obnovljivih izvora u elektrodistribucijsku mrežu. Na području Elektre Zagreb ugrađuju se 143 daljinski upravljive rastavne sklopke i 48 daljinski upravljiva sklopna bloka.

Tagovi: HEP- Operator distribucijskog sustava d.o.o., HEP ODS, Hrvatska elektroprivreda, Elektra Zagreb
PROČITAJ I OVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
GORIVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
ANALIZA - Dio razloga za rast cijene naftnih derivata svakako se može objasniti rastom cijena sirove nafte (koje su rasle prvenstveno zbog straha od pada ruske proizvodnje, koja čini oko 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta), no to je samo jedan od niza čimbenika koji su pridonijeli tako visokim cijenama naftnih derivata.
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
PRIJETI NESTAŠICA
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
BRUXELLES - Rusija reducira pošiljke plina. Inflacija raste. Cijene energije eksplodiraju. Što EU može napraviti kako bi zaštitila građane od (možda) još gore situacije u idućim mjesecima? O tome se diskutiralo na summitu EU-a.
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
BIZARNE PORUKE
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
ZAGREB - Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 112 dolara budući da je strah od recesije nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u nadjačala zabrinutost za opskrbu zbog smanjene proizvodnje u Libiji.
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
ZAMRZAVANJE
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
PARIZ - Francuska vlada objavila je da će zamrznuti cijene plina za kućanstva do kraja godine, protegnuvši limit na novu sezonu grijanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE