GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP ove godine oslobođen uplate lanjske dobiti u državni proračun

HEP ove godine oslobođen uplate lanjske dobiti u državni proračun
RAZUMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2022 / 18:41
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Tvrtke u kojima država ima većinski udio ili one koje su od posebnog interesa za državu, a država u njima ima manjinske udjele dužne su uplatiti u državni proračun 60 posto svoje prošlogodišnje dobiti razmjerno udjelu koji država ima u svakoj pojedinoj kompaniji.

Taj udio u neto dobiti u državni će proračun uplatiti 15 poduzeća, dok će još dva, Agencija Alan i Hrvatska Lutrija, državnom proračunu transferirati cijelu dobit nakon oporezivanja, odlučila je Vlada. No ove godine na popisu 17 poduzeća koja moraju uplatiti svu ili dio dobiti u državni proračun nema Hrvatske elektroprivrede koja je proteklih godina po tom pitanju uplaćivala najviše novca u proračun, piše Novi list.

Vladina odluka da izostavi HEP je u sadašnjoj situaciji razumljiva jer je država na tu tvrtku prebacila najznačajniji dio pomoći građanima i gospodarstvu u borbi protiv skupih energenata.

Osim što su zamrznute cijene struje, HEP je bio dužan najvećim dijelom popuniti i skladište plina Okoli, a taj je energent kupovao na tržištu i morat će ga u Hrvatskoj prodavati po znatno nižim cijenama. Sve to je poduzeću samo u prvoj polovini ove godine stvorilo gubitak od milijardu kuna i očekivana je bila odluka da država ne povlači dobit iz prošle godine.

Na popisu su još ACI, Agencija za komercijalnu djelatnost, APIS IT, Državne nekretnine, HP-Hrvatska pošta, Hrvatske šume, Hrvatski operator tržišta energije, HŽ Infrastruktura, Ina, Janaf, Narodne novine, Odašiljači i veze, Plovput, Zračna luka Split te Zračna luka Zagreb i oni će u državni proračun prebaciti 60 posto dobiti koja pripada državi prema njezinom udjelu.

Ministar financija Marko Primorac pojasnio je da će Agencija Alan u proračun uplatiti cijelu dobit, a taj će se novac namjenski koristiti za potrebe modernizacije i djelovanja Oružanih snaga RH. To je bila praksa i ranijih godina.

Tagovi: Hrvaska elekztoprivreda, Agencija Alan, Hrvatska lutrija, Agencija za komercijalnu djelatnost, APIS IT, Državne nekretnine, Hrvatska pošta, Hrvatske šume
PROČITAJ I OVO
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE