GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP u opasnosti od novog velikog gubitka

HEP u opasnosti od novog velikog gubitka
GUBICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2023 / 08:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prošlotjedna odluka Vlade da do 31. ožujka iduće godine nastavi regulirati cijenu električne energije, kao i ranija odluka da isto čini i s cijenama plina i grijanja, znači nove gubitke za Hrvatsku elektroprivredu d. d., koja će na svojim "plećima" iznijeti i novi, peti po redu Vladin paket pomoći građanima i gospodarstvu.

"Kako je i vidljivo iz predstavljanja petog paketa mjera Vlade, očekuje se da će, kao i do sada, tako i u idućem razdoblju, do 31. ožujka 2024., donesene mjere utjecati na financijske pokazatelje HEP-a", kažu nam u HEP-u, ne precizirajući kakvi se učinci najnovijeg Vladinog paketa pomoći mogu očekivati na rezultate njihova poslovanja u ovoj godini, piše Jutarnji list.

Podnoseći teret prethodnih Vladinih paketa, podsjetimo, HEP je prošlu godinu završio s gubitkom od 5,7 milijardi kuna nakon što je, primjerice, u 2021. ostvario dobit od milijardu kuna. Budući da je HEP u poslovnom izvješću za 2022., među ostalim, naveo kako cijena primjene Vladine uredbe o cijeni struje za kompaniju iznosi 1,8 milijardi kuna, a gubitak u isporuci toplinske energije 1,3 milijardi kuna jer cijena grijanja nije usklađena s troškovima proizvodnje u HEP-ovim toplanama, jasno je da HEP čekaju novi gubici. Koliki će biti gubici i kako će se "kompenzirati", otvoreno je pitanje, ali ne i jedino u složenoj računici odnosa državne regulacije cijena energije i poslovanja HEP-a.

"U suradnji i uz potporu Vlade kontinuirano poduzimamo sve potrebne mjere u svrhu osiguranja održivosti poslovanja i investicijskog potencijala tvrtke", odgovorili su nam iz HEP-a na pitanje hoće li kompanija morati primiti novu pomoć države zbog ograničavanja cijena struje i plina. Dodaju kako su "spremni u potpunosti provesti onaj dio mjera koji je u nadležnosti HEP-a, a sve u svrhu zaštite standarda svojih kupaca, naših građana i stabilnosti hrvatskoga gospodarstva".


Dok su spomenuti gubici državne elektroprivrede u isporuci struje i toplinske energije u 2022. zbog državne regulacije ukupno iznosili 3,1 milijarde kuna, ukupni gubitak kompanije temeljem ostvarenih prihoda od 25,3 milijardi kuna i rashoda od 32 milijardi kuna iznosio je 6,6 milijardi kuna prije oporezivanja. Ako se koristi podatak o neto gubitku od 5,7 milijardi kuna, nameće se pitanje gdje je nastalo dodatnih 2,6 milijardi kuna "minusa" HEP-a? Odgovori se kriju u tržišnim okolnostima koje opisuje spomenuto izvješće HEP-a.

"U odnosu na prethodnu godinu, enormno su nam se povećale prosječne cijene svih ulaznih elemenata, i to prirodnog plina za proizvodnju električne i toplinske energije za 206 posto, ugljena za 188 posto, emisijskih jedinica CO2 za 103 posto te uvezene električne energije za 219 posto", stoji u izvješću. U slučaju plina, primjerice, prema istome izvoru, u kolovozu prošle godine zabilježen je vrhunac cijena plina na "hubu" Srednje Europe za trgovinu plinom CEGH 3 s porastom od tisuću posto u usporedbi s cijenama u prethodnim desetljećima.

"Tijekom posljednjih deset godina prosječna cijena plina bila je između pet eura za megavatsat i 35 eura za megavatsat. U kolovozu 2022. godine cijene za mjesec unaprijed i dan unaprijed dosegnule su povijesno najvišu razinu od preko 300 eura za megavatsat", upozoraju u izvješću.

Kad je u pitanju električna energija, prosječna cijena bazne električne energije na CROPEX4 spot tržištu u prvom tromjesečju 2022. godine iznosila je 233 eura za megavatsat, a u drugom 213 eura za megavatsat.

"Rekordna razina cijene električne energije zabilježena je u kolovozu od 749 eura za megavatsat, a prosječna cijena za treće tromjesečje bila je 421 euro za megavatsat", podsjećaju u HEP-ovu izvješću.

Iako se državna elektroprivreda u široj javnosti percipira isključivo kao proizvođač struje, HEP je i veliki uvoznik električne energije koji je, zbog loše hidrološke 2022. i pada proizvodnje u hidroelektranama od čak 27,5 posto, lani dodatno pojačao uvoz. Iz vlastitih elektrana i nuklearke u Krškom, naime, HEP je lani na tržište stavio blizu 64 posto potrošene struje u Hrvatskoj, a ostalih 36 posto namireno je najvećim dijelom iz uvoza. Trošak uvoza struje za HEP je lani skočio čak 220 posto te je kompanija 60 posto rashoda u prošloj godini, ili oko 20 milijardi kuna, potrošila za kupnju električne energije od povlaštenih proizvođača iz obnovljivih izvora energije (u manjoj mjeri) i na burzama.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, električna energija, struja
PROČITAJ I OVO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE