GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce

HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce
NALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2022 / 09:38
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Više od deset tisuća kućanstava i dalje je na čekanju kod zagrebačke Gradske plinare - Opskrba (GPZO) sa zahtjevom da postanu njezini kupci plina, piše u subotu Jutarnji list.

Podsjećaju da je GPZO-u po "sili zakona" dužan preuzeti kupce koji se iz komercijalne vraćaju u javnu uslugu opskrbe plinom.

"Ne možemo sve pristigle zahtjeve tako brzo obraditi. U završnim smo razgovorima s Vladom da se ova situacija razriješi", poručili su iz GPZO-a čija je uprava ljetos, kada je postalo jasno da će se zbog rasta cijena plina, a u nabavi na globalnom tržištu troškovi kupnje postali su za plinare veći i do 600 posto, upozorila da neće moći primiti kućanstva koja će zbog očekivanog rasta cijena u komercijalnoj zatražiti prijelaz u javnu uslugu.

Očekivani trošak primanja novih kupaca uprava GPZ-a, predvođena Jeronimom Tomasom, procijenila je ljetos na 100 milijuna eura.

Nakon ljetošnjeg apela GPZO-a reagirala je Hrvatska energetska regulatorna agencija. Prvo je 9. rujna HERA javno upozorila GPZ da je u obvezi primiti kupce koji se vraćaju u javnu uslugu, da bi 14. rujna izdala i nalog GPZ-u da to učini s pripadajućim rokovima koji su, međutim, već istekli.

Naime, Agencija je naložila GPZO-u da se zahtjevi kućanstava koji su im stigli do 14. rujna odmah stave u obradu i pokrene postupak promjene opskrbljivača, a zahtjevi koji su im stigli nakon 14. rujna obrade najkasnije do 19. rujna.

U svakom slučaju, žurba je jasna, kućanstva ne smiju ostati bez grijanja i tople vode 1. listopada, kada bi trebali prijeći na javnu uslugu. U osvrtu na spomenuti nalog HERA-e iz GPZ-a su nam ponovili da se radi o prekratkim rokovima i ponudili rješenje.

S relevantnim institucijama dogovaramo rješenje da se svi ti kupci tehnički prebace na GPZO do 1. listopada i da se za njih osiguraju dodatne količine plina sukladno novoj Uredbi Vlade - naveli su u GPZ-u, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.

Tagovi: Gradska plinaa opskba, Hrvatska energetska regulatorna agencija, plin
PROČITAJ I OVO
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
IZUZEĆE
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
TOKIO - Japan je u ponedjeljak ograničio cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu u sklopu dogovora skupine G7 i Europske unije, uz izuzeće pošiljki iz projekta Sahalin 2.
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAHTJEVI
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAGREB - Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana.
Na snagu stupaju europski embargo i ograničenje cijena ruske nafte
REGULATIVA
Na snagu stupaju europski embargo i ograničenje cijena ruske nafte
BRUXELLES - Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon tri tjedna pada, dok trgovci procjenjuju kako će ograničenja na rusku naftu i odluka OPEC-a o proizvodnji utjecati na ponudu na tržištima i cijene.
Rusija: Nećemo prodavati naftu koja podliježe ograničenjima zapada
ODLUKE
Rusija: Nećemo prodavati naftu koja podliježe ograničenjima zapada
MOSKVA - Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo zapad, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju, rekao je u nedjelju Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE